Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stockholm rustar för demonstrationer

NMR kommer på lördag att genomföra en demonstration och marsch på Kungsholmen. Polisen har kallat in förstärkning från hela landet för att klara av att manövrera alla olika evenemang som sker i Stockholm.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kommer att hålla en demonstration vid Kungsholmstorg under helgen. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att demonstrera i Stockholm i helgen. NMR håller möte på Kungsholmstorg för att sedan gå en förutbestämd väg på Kungsholmen. Tillståndet gäller att 30 till 3 000 personer kommer att kunna delta. På sociala medier har det annonserats om en motdemonstration där över 1 900 personer anmält att de kommer och ytterligare 7 500 att de är intresserade.
Även Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) har ansökt och beviljats tillstånd för en demonstration på Norra Bantorget med en efterföljande marsch för omkring 50 personer. Polisen känner sig dock väl förberedda.
– Ja, nu har vi politiska aktiviteter som representerar extrema uppfattningar i båda ändar. Det tar vi höjd för, att de kan mötas i motdemonstrationer, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef till TT.
Stockholm stad uppmanar allmänheten att hålla koll på deras kanaler för de senaste uppdateringarna om den händelserika helgen. De förbereder sig även inför demonstrationerna på lördag.
– Vi jobbar tillsammans med polisen för att kunna säkra de aktuella platserna. Vi kan göra saker som underlättar polisens arbete, till exempel kontakt med trafikkontoret och att se till att det inte finns saker som kan användas som tillhyggen, säger Jesper Ackinger, chef för säkerhetsavdelningen Stockholm stad.
När NMR förra året demonstrerade i Göteborg polisanmäldes de för hets mot folkgrupp för symboler de bar och materiel de hade att tillgå, exempelvis den så kallade tyrrunan. Men detta har inte varit någon anledning för polisen att avslå deras ansökan om demonstrationstillstånd.
– Tyrrunan är vanligt förekommande och prövas även med jämna mellanrum. Polisen har skickat förfrågan till justitiekanslern om den går att likställa med hets mot folkgrupp, men nej, det är den inte, säger Carolina Paasikivi.
TT: Tror ni att det kommer kunna bli våldsamheter?
– Som polis måste vi förbereda oss på både det mest troliga och en sämre händelseutveckling. Givet vilka aktörer som är aktiva så utesluter vi inte att det kan finnas dem som har åsikter att de vill använda våld men det kommer vi att avstyra, säger Carolina Paasikivi.
Utöver demonstrationerna kommer flera konserter, idrottsevenemang, möten och kulturarrangemang att hållas i Stockholm under helgen. Både Stockholms stad och polisens rekommendationer till allmänheten är därför att vara ute i god tid då framkomligheten kommer att påverkas.
Fakta

Här går demonstrationerna

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har tillstånd att samlas på Kungsholmstorg på lördag. Ungefär 13.00 väntas avgång i en marsch via Norrmälarstrand, Sankt Eriksgatan, Hantverkargatan sedan tillbaka till Kungsholmstorg.

Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) har tillstånd att samlas från klockan 11.00 på lördag vid Norra Bantorget. Efter det vid 14.00 kommer en marsch gå via Torsgatan till Vasaparken.

Gå till toppen