Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ulf Kristersson: Kommer aldrig sluta prata om Malmös problem

Barn till nyanlända ska gå i obligatorisk språkförskola.
När de fyra partiledaren presenterar vallöften för jobb och integration bemöter Ulf Kristersson kritiken om att han talat illa om Malmö.
– Jag pekar inte finger åt någon stad. Jag gillar Malmö. Det kommer aldrig att hindra mig från att beskriva de problem som finns i staden, säger han till Sydsvenskan och HD.

Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) håller en pressträff om nya förslag från reformagendan.Bild: Hussein El-alawi
På måndagen besöker de fyra alliansledarna Malmö för att presentera en "gemensam reformagenda" för fler jobb, integration och goda villkor för Sveriges företag.
De gör det vid ett besök på "Boost by FC Rosengård" – ett arbetsmarknadsprojekt som finansieras av EU och Malmö kommun – men bygger på ett stort mått av ideella insatser.
I lokaler intill Pågens bageri i Malmö får ungdomar hjälp att plugga, få kontakt med arbetsgivare och fixa jobb.
– Vi använder fotbollsföreningens nätverk och den enorma kraften som finns i det, förklarar projektledaren Filippa Engstrand för de fyra partiledaren när de lotsats upp på byggnadens tak där hon pekar ut Rosengård och "huset där Zlatan bodde."
Moderatledaren Ulf Kristersson är imponerad.
– Jag tror på den här kombinationen av systematik och eldsjälar, säger han.
Filippa Engstrand från Boost pekar ut var Zlatan bodde för alliansledarna.Bild: Hussein El-alawi
Alliansens paket med vallöften består av gammalt och nytt, totalt ett femtontal punkter. Den stora utmaningen är att snabbare få ut fler nyanlända i jobb.
– Det är en av Sveriges riktiga ödesfrågor, fastslår Kristersson.
Liberalernas ledare Jan Björklund talar sig varm för det nya löftet att införa en obligatorisk språkförskola från tre års ålder för barn till nyanlända.
– Barn i fyra, femårsåldern har ju som lättast att lära sig ett nytt språk.
Centerledaren Annie Lööf lyfter fram förslag till fler och växande företag. Alliansen lovar att underlätta för "kompetensinvandring". Man vill halvera kravet på aktiekapital i bolag till 25 000 kronor och förenkla beskattningen av mikroföretag.
– Det är viktigt för nyanlända att man enkelt kan ta steget till att bli entreprenör, säger hon.
På KD-ledaren Ebba Busch Thors lott faller att dra igenom förslagen om att få till stånd en effektivare etablering. Alliansen vill göra det möjligt att för asylsökande att arbeta innan man fått ett beslut. De vill göra samhällsorientering och svenskundervisning obligatorisk från dag ett. Och de vill skärpa aktivitetskraven under etableringsfasen. Den som utan skäl skolkar från insatser ska få kraftigt sänkta bidrag.
– Att misslyckas med integrationen är som att placera en tickande bomb i samhället, menar Ebba Busch Thor.
Alliansen anser att det behövs fler enkla jobb och att "trösklarna in på arbetsmarknaden måste sänkas. För att åstadkomma det vill de införa en ny anställningsform: "inträdesjobb". Nyanlända och unga utan gymnasieexamen ska få subventionerade jobb som betalas med 70 procent av lägsta lönen i kollektivavtalet.
Alliansens paket kan ses som uppdaterad version av Fredrik Reinfeldts gamla arbetslinje – den här gången med särskild inriktning på nyanlända.
För Ulf Kristersson – som aspirerar på jobbet som statsminister efter valet – är det viktigt att kunna visa upp ett enigt regeringsalternativ. Ett samlat alternativ att ställa mot Stefan Löfven.
– Väljarna ska veta vad alliansen vill genomföra i regeringsställning, säger Ulf Kristersson.
Samma dag som de fyra borgerliga släpper sin reformagenda publicerar brittiska Financial Times en artikel där Ulf Kristersson beskriver Sveriges problem med brottslighet, gängkrig och bilbränder i alarmistiska termer.
I förra veckan gick Moderatledaren hårt åt Malmö. I nedsättande ord – som fick bland andra S-kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh att reagera ilsket – beskrev Kristersson situationen i Malmö som "grotesk" och hävdade att socialbidrag försvinner ner i "svarta hål".
Nu försvarar Kristersson det han sagt.
– Ibland väcker det sura miner när man beskriver de problem vi har i samhället. Jag pekar inte finger åt någon stad. Jag gillar Malmö. Det kommer aldrig att hindra mig från att beskriva de problem som finns i staden, säger Moderatledaren till Sydsvenskan och HD.
– Om vi inte i en valrörelse kan kritisera de allvarliga problem vi har i Sverige – vad ska vi då tala om?
Malmös kostnader för socialbidrag är högst i landet.
– Långvarigt bidragsberoende är ett sådant problem. Och att ge socialbidrag till personer som vistas illegalt i Sverige är att skicka helt fel signal, säger Kristersson.
Alliansen håller pressträff på Boost.Bild: Hussein El-alawi
Under pressträffen på Boost står Malmös M-kommunalråd Torbjörn Tegnhammar och lyssnar tillsammans med Centerns Niels Paarup-Petersen.
Jag frågar dem vilken del av alliansens reformagenda de tycker är viktigaste för Malmö.
– Snabbare vägar in på arbetsmarknaden, menar Paarup-Petersen.
Tegnhammar pekar på löftet om att införa en ny form av visum för högutbildade experter som vill söka jobb eller företag.
– Det är ett stort problem att Sverige och inte minst Malmö attraherar fel sorts invandring, säger Tegnhammar.
Gå till toppen