Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vilket parti ska vi rösta på, om vi inte vill ha ett stort fängelse i Svedala?

Ett stort fängelse i en så pass liten ort som Svedala kan komma att minska Svedalas attraktionskraft och devalvera varumärket, skriver föreningen Fängelsefritt Svedala.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Ledande politiker i Svedala vill att Kriminalvården ska bygga ett av Sveriges största fängelser med tillhörande häkte i kommunen. De vill upplåta en yta på 30 hektar mitt i Svedalas vackra, böljande landskap med skyddsvärd natur och ovärderlig odlingsmark. Men planerna har blivit ifrågasatta. Ett så stort fängelse i en så pass liten ort kan komma att minska attraktionskraften och devalvera varumärket. Kan det tänkas att familjer som går i flyttankar eller företag som funderar på att etablera sig på en ny ort, tycker att ett stort fängelse rimmar illa med de värden de söker? Tänk om fängelset inte alls leder till ökade intäkter för kommunen, utan tvärtom? Och på flera av de föreslagna platserna lever känsliga arter. Bör vi inte istället värna om den fantastiska natur kommunen har och som är Svedalas största tillgång?
Föreningen Fängelsefritt Svedala sattes samman och engagerade människor med olika kompetenser såsom; mäklare, varumärkesexperter, ekonomiska analytiker, miljövetare, statsvetare, lärare och landskapsarkitekter. Alla med samma oro. Svedalas folkvalda hade tagit ett beslut utan att ha tillgång till rätt underlag - eller inget underlag alls faktiskt! Så här skulle det väl inte gå till? Föreningens budskap till de folkvalda var entydigt: Innan ni fattar ett beslut som kommer påverka kommunen för all framtid, måste ni vara säkra på vad som står på spel. Anstalter av det här slaget flyttar man inte i första taget, snarare tvärtom. De tenderar att växa.
Och kommunfullmäktige höll med oss och beställde tre utredningar: En om hur många av Svedalas kommuninvånare som kunde tänkas få jobb på anstalten, en om varumärkespåverkan och en om miljöpåverkan. De tre viktigaste frågorna för kommunens framtid. Bra! Först kom utredningen om arbetstillfällena. Den visade att andelen kommuninvånare som kunde tänkas arbeta på anstalten var hög. Mer än hälften faktiskt! Vilket är en bra bit över det som kommunens största arbetsgivare Swedavia har. Av de som jobbar på Malmö Airport är kanske en fjärdedel Svedalabor.
Läs också Fängelseutredning lovar nya jobb i Svedala
Två av de viktigaste riskfaktorerna som lyfts fram har fortfarande inte utretts (varumärkesanalysen är förhandlad men ej genomförd). Och det är helt tyst från politikerna. Man vill inte ta debatten. Sydsvenskan kontaktade oss i föreningen och bjöd in oss till en öppen debatt. Representanter från Fängelsefritt Svedala skulle få debattera mot Linda Allansson Wester (M) och Kriminalvårdsverket. Självklart tackade vi ja. Det gjorde varken Linda eller Kriminalvården. Varför så tyst om en av de hetaste frågorna i kommunen inför valet?
Vilket parti ska man egentligen rösta på om man inte vill att det ska byggas ett fängelse i Svedala? Vilka partier kommer att arbeta för att vi ska ha fängelset här i kommunen? Svedalas Sverigedemokrater backade tidigt i frågan. De lät helt enkelt sina medlemmar rösta och majoriteten sa nej. De meddelar att de tänker arbeta mot en anstalt efter valet. Någon mer?
Vi ställde frågan till samtliga partier på deras Facebooksidor. Genast svarade partierna Älska Svedala, Medborgerlig samling Söderslätt och Kristdemokraterna att de tänkte arbeta mot ett fängelse. De är tydliga med att de vill se en annan riktning för Svedala. Miljöpartiet lägger ansvaret på Kriminalvården och hoppas att de kan bevisa att ett storfängelse är en bra idé, som inte påverkar vare sig miljön eller varumärket negativt. Även Moderaterna och Socialdemokraterna gav oss, efter att ha raderat frågan från sina Facebooksidor, till slut långa svar via e-post. Det var svar som bara kan tolkas som att en röst på dem är en röst på ett fängelse i Svedala. Övriga partier har inte svarat, ännu.
Valet närmar sig med stormsteg och snart ska vi gå och rösta på det parti som vi tycker har de bästa idéerna och värderingarna för att styra kommunen i rätt riktning de kommande fyra åren. Varför då denna tystnad? Har vi väljare inte rätt att få veta var våra lokala politiker står i frågan? Det verkar som att ni politiker glömmer vad det här valet egentligen handlar om. Det handlar inte om att vinna. Det handlar om att få väljarnas förtroende. Det får man inte genom att föra dem bakom ljuset. Vi vill att ni ger Svedalaborna ett tydligt svar i god tid innan valet. Vill ni att framtidens Svedala ska vara en fängelseort eller inte?

Per Asp

Jan Bergfelt

Mikael Ottosson

Carl Ramel

Nils Thott

Helene Östberg

Styrelsen i Fängelsefritt Svedala
Gå till toppen