Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Åtal: utvisningsdömd kvinnomisshandlare återvände och våldtog sitt ex

Gång på gång larmade Malmökvinnan polis om att hennes utvisningsdömde expojkvän var tillbaka i landet, och trakasserade henne. Men inget hände. Till slut trängde mannen sig in i kvinnans bostad och våldtog henne, enligt åtalet.

Bild: Johan Nilsson/TT
”Jag är livrädd att han dyker upp när som helst, jag vet vad han är kapabel till”.
Det uppgav kvinnan i polisförhör den 20 oktober ifjol, när hon larmat 112 om att expojkvännen sökt upp henne.
Kvinnan hade skäl att vara orolig. Den 45-årige mannen hade nyligen avtjänat ett sex månader långt fängelsestraff för flera fall av misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak mot henne.
I straffet ingick att 45-åringen skulle utvisas till det europeiska land där han är medborgare med förbud att återvända hit de närmsta fem åren – fram till den 1 november 2021.
När 45-åringen släpptes ur fängelset i januari ifjol verkställdes utvisningen. Men under hösten samma år återvände han med hjälp av falska id-handlingar.
Kvinnan uppger i förhör att expojkvännen återigen började kontakta henne, 10-15 gånger om dagen från hemligt nummer. Han sökte upp henne i bostaden och på hennes jobb. Vid flera tillfällen larmade hon polis.
– Jag har kontaktat gränspolisen och sagt var han bor någonstans.
– Jag vågar knappt gå ut längre. Jag tänker hela tiden på om han kommer att skada eller döda mig, uppgav kvinnan i förhör förra hösten.
Åtta månader senare, på kvällen den 13 juli, var kvinnan på väg ut för att träffa en väninna. När hon öppnade sin ytterdörr stod expojkvännen där – och tryckte tillbaka henne in i lägenheten, enligt åtalet.
45-åringen ska ha hållit fast och våldtagit kvinnan på hennes soffa. Efter att han lämnat larmade kvinnan polis.
Eftersom kvinnan namngivit 45-åringen gick hans uppgifter ut till Malmöpolisens patruller i yttre tjänst. Några timmar senare såg en polisassistent en man som stämde in på signalementet på Möllan.
Mannen identifierade sig med sina förfalskade id-handlingar. Men efter att ha fått frågor om sin identitet erkände mannen att han är den 45-årige mannen.
Nu åtalas mannen för våldtäkt och ofredande mot sin exflickvän – och för att ha dödshotat hennes dotter. Själv nekar han till brott och hävdar att det är kvinnan som sökt kontakt med honom och tagit initiativ till sex.
– Skulle någon teknisk undersökning visa att jag gjort några skador så är jag beredd att sitta av 50 år. Jag vet att jag är ren här, uppger mannen i förhör.
45-åringen ställs även inför rätta för att ha uppehållit sig illegalt i Sverige och ha använt förfalskade id-handlingar – brott han erkänner.
I sitt åtal yrkar kammaråklagare Sofia Eilertsson Olsson på att mannen på nytt utvisas, alternativt att hans återreseförbud förlängs.
Gå till toppen