Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Eldningsförbudet upphävt i Skåne – här är vad som gäller i din kommun

På tisdagen upphävde Länsstyrelsen det generella eldningsförbudet i Skåne. Men det är fortfarande upp till varje enskild kommun att bestämma om det är tillåtet att elda.

Nu har det generella eldningsbehovet upphävts i Skåne. Men det finns fortfarande minst en kommun i västra Skåne där eldnings- och grillförbjudet fortfarande gäller.Bild: Martina Holmberg / TT
Från och med klockan 16 hävde Länsstyrelsen Skåne det generella eldningsförbudet i länet. Man uppmanar dock till fortsatt försiktighet vid eldning och grillning, och det är fortfarande upp till varje enskild kommun om det är tillåtet att elda utanför den egna tomten.
Malmö, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lund, Perstorp och Vellinge kommun hade på tisdagseftermiddagen kommunicerat på sina hemsidor att man väljer att följa Länsstyrelsens rekommendation och alltså häva eldningsförbudet helt.
Bjuv, Burlöv, Klippan, Lomma, Staffanstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga kommun hade vid samma tidpunkt ännu inte meddelat om de också valt att upphäva eldningsförbudet.
Svedala är enda kommunen i västra Skåne som har valt att behålla eldningsförbudet tills vidare. Detta innebär att det endast är tillåtet att elda i egen trädgård och på särskilt anordnade grillplatser. Att använda engångsgrillar, att elda i skog och mark eller att elda med ved och trä är fortfarande förbjudet.
– Vi har inte haft tid att göra en egen bedömning av läget. Vi ska titta på brandriskprognoserna som SMHI kommer med imorgon. Därför vill vi inte ta bort ledningsförbudet nu och sedan kanske behöva ta tillbaka det direkt, säger Hampus Aronsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Svedala.
Den 25 juli infördes totalt eldningsförbud i Skåne på grund av brandrisk. Sedan den 13 augusti blev det tillåtet att grilla på egen tomt.
Läs alla artiklar om: Eldningsförbudet hävt
Gå till toppen