Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fruktad barnsjukdom härjar i Europa

Den extremt smittsamma sjukdomen mässling härjar i Europa med tusentals insjuknade och ett 30-tal döda. För ovaccinerade svenskar är risken att smittas i samband med resor utomlands påtaglig, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. Antibiotika hjälper alltså inte. Arkivbild.Bild: CDC/AP/TT
I Europa har över 41 000 människor smittats av mässling under årets sex första månader, av vilka 37 har avlidit. Det ska jämföras med knappt 24 000 i fjol och drygt 5 200 året dessförinnan.
Det konstaterar Världshälsoorganisationen WHO, som nu uppmanar länderna att vidta åtgärder mot smittspridningen. Drygt hälften av fallen har konstaterats i Ukraina, men i Frankrike, Italien och Grekland har också tusentals insjuknat. Även Storbritannien är drabbat med drygt 800 fall hittills i år.
– Mässling är så smittsamt att alla riskerar att drabbas förr eller senare, om man är ovaccinerad eller inte redan har haft sjukdomen. I 43 av 53 länder i Europa har viruset eliminerats, däribland Sverige. Men i både Italien och Frankrike cirkulerar det fortfarande, säger Hélène Englund, utredare och epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Läs också Bakgrund: Detta är mässling
Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus som utsöndras genom utandningsluften och sprids via luften med hjälp av små droppar (aerosol). Sjukdomen resulterar i snabbt stigande feber och röda utslag. Eftersom den även kan leda till allvarliga komplikationer och till och med vara dödlig, bör sjukdomen tas på allvar.
Läs också Region Skåne kräver att personal är mässlingsvaccinerad
– I de allra flesta fall går sjukdomen över av sig själv, men hos en tredjedel uppstår komplikationer som öroninflammation, lunginflammation eller diarréer. Man kan bli rejält sjuk och även få hjärninflammation. Den vanligaste dödsorsaken är lunginflammation och i vissa länder diarréer, som kan leda till uttorkning, säger Hélène Englund.
I Sverige är mässling en mycket ovanlig sjukdom som normalt inte finns alls, tack vare vaccinationsprogrammet och att täckningsgraden är så pass hög som den är, över 97 procent. Därmed inte sagt att mässling inte kan förekomma i Sverige, men då är det importerade fall som i vissa fall orsakar mindre utbrott.
Hittills i år har Folkhälsomyndigheten registrerat 34 fall, att jämföra med 41 fall under hela förra året.
– Vi har haft ett vaccinationsprogram sedan 1971 och är man född på 1980-talet har man med stor sannolikhet fått två doser. Men om man är född tidigare eller är osäker på om man är vaccinerad eller har haft sjukdomen eller inte rekommenderar vi att man bör vaccinera sig vid resor utomlands, för att vara på den säkra sidan. Det är inte farligt att ta en extrados, säger Hélène Englund.
Fakta

Mässling och vaccin

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Den ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.

De flesta i Sverige har ett livslångt skydd mot mässling.

Personer födda före 1960 har ofta haft sjukdomen som barn och har därmed ett livslångt skydd.

Personer födda efter 1980 är i allmänhet vaccinerade enligt i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Personer födda mellan 1960 och 1980 kan behöva fylla på sitt skydd eftersom många då bara fått en spruta och inte längre är fullt vaccinerade.

Personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras skyddas om en stor andel av den övriga befolkningen är vaccinerad så att epidemier inte kan bryta ut.

Vuxna som behöver komplettera sitt skydd kan vända sig till sin vårdcentral eller vaccinationsmottagning.

Källa: sll.se

Gå till toppen