Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gudrun Schyman: ”Inte en fråga om – utan när”

Feministiskt Initiativ etablerar sig på allt fler orter i landet, och inför höstens val finns feministiska kandidater i över 40 kommuner. Samtidigt fortsätter partiet sin strävan efter en plats i riksdagen. Men trots #metoo dras partiet med låga opinionssiffror och är fortfarande beroende av sin starkaste lysande stjärna.

Gudrun Schyman (FI) på Kafé Kagan i Simrishamn.Bild: Johan Nilsson/TT
"Jag måste bara säga att jag tycker du är en fantastisk kvinna".
En kvinna med röda kinder smyger fram till Gudrun Schyman med en komplimang mitt under intervjun inne på lunchstimmiga Kafé Kagan. Ett stenkast härifrån ligger Simrishamns kommunhus, där Schyman, den ena av Fi:s båda partiledare, spenderat sina senaste åtta år i brist på riksdagsplats.
Vid förra valet misslyckades Feministiskt initiativ – trots medvind – med att nå riksdagsspärren. Frågan är hur det går den här gången. I slutet av maj månad nådde partiet knappt 2 procent i de samlade opinionssiffrorna. Nu är siffran ännu lägre.
– Jag tror på riksdagen. Det är inte en fråga om – utan när, säger Gudrun Schyman.
Men att plocka 4 procent av rösterna blir svårt för Fi, tror Maud Eduards, professor emerita i statsvetenskap som under flera år följt feministernas kommunpolitiska arbete i Simrishamn.
– Jag tvivlar på att de kommer in nu. Det var nära förra gången, då Fi var med i de politiska diskussionerna, säger hon.
Läget på riksnivå ser bekymmersamt ut – partiet befinner sig i medieskugga. Och Metoo har knappast påverkat läget, påpekar Maud Eduards.
Debatten rasade i höstas efter avslöjandet om den amerikanske filmproducenten Harvey Weinsteins systematiska sexuella övergrepp. Hashtaggen metoo fullkomligt exploderade, och rörelsen fick kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher.
– Jag är förvånad att metoo inte har gynnat Fi mer, säger Maud Eduards och fortsätter:
– Det är en stor fråga som de andra partierna inte varit särskilt bra på att hantera.
Även i andra frågor har Fi få genomslag. I en valdebatt som hittills kretsat mycket kring lag och ordning, invandring och integration har Fi haft svårt att nå fram med sina frågor om familjeåterförening, löner och mänskliga rättigheter.
Nu väntar fotarbete och kampanjer via sociala medier, säger Gudrun Schyman.
– Vårt arbete är att få upp det här på dagordningen. Det här diskuteras inte i de dominerade medierna, men det diskuteras ute bland människor, säger hon och skakar på huvudet.
– Det har lagt sig ett rasistiskt raster över hela valdebatten, det är väldigt oroväckande.
Fi försöker få in en fot i riksdebatten. På lokal nivå i Simrishamn är man med i gamet, tycker Fi:s andranamn på kommunlistan, Margarethe Müntzing – en skolkurator från Baskemölla. Rätten till heltid blev partiets främsta framgång den gångna mandatperioden, berättar hon.
– Alla som blir anställda i kommunen får en heltidstjänst. Det är vår förtjänst, men man har inte riktigt velat ge oss den kredden.
Müntzing, som i dag sitter i socialnämnden, gör sig redo för ännu en valrörelse.
– Gudrun har jättestor betydelse, såklart.
Samtidigt finns en större organisation kring partiet nu jämfört med tidigare, enligt Müntzing.
– Många fler människor, och en del har tagit tjänstledigt för att jobba med det här inför valet. Så vi kan nog få ett par procent mer.
TT: Och vem röstar på dig?
– Både män och kvinnor, i alla åldrar.
Enligt forskning och statistik är annars den typiska Fi-väljaren ofta en yngre välutbildad kvinna – i storstaden. Sedan förra valet är Feministiskt Initiativ representerat i 13 kommuner. I årets val har man just nu färdiga kandidatlistor i över 40 kommuner – från Vilhelmina till Västerås och Svalöv.
Men det är här, i skånska Simrishamn som partiet haft sitt skyltfönster med sina fyra mandat och flest röster i hela landet – 8,9 procent. Vad partiet lokalt egentligen vill kan dock få simrishamnsbor redogöra för när TT frågar.
– Nej, jag kan inte så mycket om Fi. Men jag känner till Gudrun, säger 54-åriga Graciela Mohlin.
Torghandlare Micke Sjögren, 50 år, som saluför svenska jordgubbar utanför kommunhuset, brukar hälsa på Gudrun. Men vad Fi vill vet han inte.
– Nej. Om man sätter sig in i partierna är upp till var och en. Men partiledaren känner man ju alltid igen.
Fakta

Det här är Fi

• Grundades som politiskt parti 2005.

• Leds av Gudrun Schyman, som fram till 2003 företrädde Vänsterpartiet, bland annat som partiledare. Fi:s andra partiledare, Gita Nabavi från Stockholm, valdes i början av året.

• Partiet fick 3,1 procent av rösterna förra riksdagsvalet, och passerade således aldrig spärren.

• Partiet har ett mandat i EU-parlamentet och plats i kommunfullmäktige i mer än tio kommuner.

• Partiet blev lokalt det tredje största i Simrishamn vid valet 2010 och Schyman gav sig då åter in i kommunpolitiken, nu som Fi:are. Under nuvarande mandatperiod har Fi fyra mandat i kommunen.

• I slutet av förra året dömdes Feministiskt Initiativs tidigare partiledare Victoria Kawesa för upphovsrättsbrott. Brottet begicks när Kawesa föreläste på en konferens om genusfrågor på Linköpings universitet förra hösten. Då var hon doktorand, men använde sig av ett 20-tal formuleringar från en annan doktorand utan att ange källhänvisningar.

• 2010 fick partiet stark kritik efter att Gudrun Schyman (FI) i en kontroversiell pr-kupp satte eld på 100000 kronor i Almedalen. Syftet var enligt Schyman att belysa löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Resultatet blev en massmedial utklassning av FP-ledaren Jan Björklund, som presenterade flera förslag

Källa: NE, Fi

Fakta

Valfrågorna – ett axplock

• Omfördela från stad till land: Fi "vill se att tillgången till samhällsservice och infrastruktur är jämlikt och rättvist fördelad i hela landet."

• Säkra HBTQ-rättigheter: Fi vill se "en familjepolitik för fler än den heterosexuella kärnfamiljen" och vill bland annat göra det möjligt för fler än två vårdnadshavare och se till att offentlig sektor hbtq-certifieras.

• Säkra papperslösas rättigheter och trygghet: Fi vill bland annat att de som lever gömda ska kunna ta del av det sociala välfärdssystemen, samt se till att lokala myndigheter inte anger papperslösa till migrationsverket eller polisen.

• Genomföra jämställda löner: Fi vill " starta en jämställdhetsfond för att påskynda utvecklingen mot jämställda löner".

• Införa höjd garantipension: Partiet vill se en garanterad ekonomisk grundtrygghet för äldre.

• Sätta respekt för mark, vatten och urfolksrättigheter före gruvexploatering.

• Återinföra förmögenhetsskatt och statlig fastighetsskatt.

Källa: Fi:s valplattform 2018

Gå till toppen