Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Kritik mot kommunens planer på naturreservat till havs

För lite analys av följderna. Och för stora konsekvenser för båtägare, kitesurfare och andra berörda. Lomma kommuns förslag att skapa två marina naturreservat väcker kritik från flera håll.

Kitesurfaren Kristian Malmsjö, här med sonen Lukas, är en av dem som är kritiska mot kommunens förslag om naturreservat till havs.Bild: privat
Som Sydsvenskan tidigare har rapporterat finns det planer på att bilda två marina naturreservat i Lomma kommun. Syftet är bland annat att skydda det rikliga ålgräset i Lommabukten.
Det ena, Strandhusens revlar, är tänkt att gå precis intill strandkanten i södra Lomma och sträcka sig en bra bit ut i havet, och bort till Spillepengen. Det andra, Flädierev, snuddar vid strandkanten i norra Bjärred.
Läs mer: Naturreservat till havs kan skydda känsliga musslor och fiskar
I praktiken kommer förslaget, om det blir av, bland annat att innebära att vissa aktiviteter inte längre kommer att vara tillåtna inom områdena. Bland annat blir det en hastighetsbegränsning på fem knop för fordon ute på vattnet, och luftfarkoster under 120 meters höjd blir förbjudna.
Från flera håll kommer nu omfattande kritik mot förslaget, som är tänkt att komma upp för politiskt beslut senare i år.
Från Sjöfartsverket tycker man till exempel att fartbegränsningen på fem knop verkar "drastiskt" och att det saknas en konsekvensanalys av saken. Burlövs kommun menar å sin sida att planerna riskerar att stå i konflikt med detaljplanen för Spillepengen, där det finns planer på en badplats.
Hamnbolaget Copenhagen Malmö Port undrar samtidigt varför inte kommunen har gjort en bedömning av eventuell påverkan på hamnen i Malmö. De undrar också varför de, och flera andra berörda parter, inte har fått möjlighet att yttra sig.
Det har också kommit synpunkter och kritik från föreningar och privatpersoner. Föreningarna Bjerehofs Brygga, Bjärreds båtklubb och Bryggan UPA skriver i ett gemensamt remissvar att förslaget skapar "oproportionerligt stora begränsningar för alla båtägare i Bjärred specifikt och för Bjärreds medborgare generellt".
Även kitesurfare i Facebookgruppen SOMC-kiters Lomma, har skickat ett brev till kommunen och länsstyrelsen. De tycker att Strandhusens revlar ska ha sin gräns längre söderut, så att det fortfarande ska gå att utöva kitesurfing i området norr om Pelledamsvägen, utan att för den sakens skull störa badgästerna vid hamnen.
Gruppen menar att det området är av "största vikt" för att de ska kunna utöva sin sport.
– Förslaget tar ju inte hänsyn till andra intressen, jag blir lite kritisk, säger Kristian Malmsjö, som företräder gruppen, till Sydsvenskan.
Själva fick de reda på planerna av en slump:
– Detta har helt gått under radarn för oss.
Anders Berngarn (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att kommunen nog inte har fått in såhär pass mycket synpunkter i samband med planer på ett naturreservat tidigare.
Vad det gäller situationen i Bjärred håller kommunen nu på att titta på ifall det går att göra en särskild led för båtarna, så att de kan färdas genom reservatet utan att ålgräset skadas, berättar Anders Berngarn. Hur kommunen ska förhålla sig till övriga synpunkter som kommit in är ännu inte klart.
Borde ni ha tänkt igenom olika möjliga konsekvenser bättre innan ni la fram förslaget?
– Det är rätt svårt att göra det, för det är alltid något man inte tänkt på. Det är bättre att få in synpunkterna i efterhand och diskutera utifrån det.
Borde ni ha informerat bättre om planerna?
– Jag brukar säga att så länge som alla inte har nåtts av informationen så hade vi kunnat informera bättre.
Gå till toppen