Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lättpratad valdiskussion ska leda fler till valurnan

Vad ska ni göra åt vårdköerna? Kan ni tänka er införa cyklande polis? Kommer ni att höja den låga dagersättningen? Det var några av frågorna när deltagarna med intellektuella funktionsnedsättningar mötte Kävlinges politiker i en valdiskussion.

"Hur ser ni på att införa cykelpoliser i Kävlinge? Det ska jag fråga politikerna", sa Philip Lavesson som gått studiecirkeln Mitt val. I bakgrunden politikerna Anette Bååth i gult (L), Carina Ingelsson (L), Catrin Tufvesson (S) och Jan Persson (V).Bild: Maria Sehlin

Efter en studiecirkel om valet på enkel svenska var det dags för den lättpratade valdiskussionen i Kävlinge. Nästan alla partier var på plats och deltagarna väl förberedda med frågor de ville ha svar på.

– Jag ska fråga varför inte tågen går i tid - jag har blivit väldigt försenad och då ringde jag mamma och pappa och frågade om de kunde hämta mig. Det kunde de inte, men till slut kom en ersättningsbuss. Sen ska jag fråga vänstern varför de vill göra LSS statligt, sa Denice Lundberg innan debatten.
"Det har varit jätteroligt men lite svårt att gå kursen" säger Denice Lundberg som var på plats i konferensrummet på Billingshäll för att ställa frågor till politikerna.Bild: Maria Sehlin
Hon arbetar till vardags på bibliotekskaféets dagliga verksamhet och är en av deltagarna i studiecirkeln "Mitt val" för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Målet med studiecirkeln är att deltagarna ska förstå hur en demokrati fungerar, hur ett val går till, var olika beslut tas och målet är att öka valdeltagandet i dessa grupper.
– Valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning är mycket lågt. Inför förra valet var det sex till åtta personer av tio som inte röstade. Samtidigt är detta en grupp som påverkas mycket av myndighetsbeslut. Vi vill väcka intresset för att göra sin röst hörd, säger Emma Nordengren som är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan som hållit i kursen.
Sedan 1989, när omyndighetsförklaring avskaffades, har alla svenska medborgare över 18 år rösträtt. Alla vet inte ens om att de har rösträtt säger hon.
Denice Lundberg har röstat en gång tidigare och vet redan hur hon ska rösta. Det visste däremot inte kurskamraten Malin Olofsson:
– Kanske avgör svaren i kväll hur jag röstar. Jag tänker fråga varför väntetiden på vårdcentralen är så lång, jag har fått vänta länge två gånger – den ena gången med benbrott, sa Malin Olofsson.
Nils Nyberg (MP), Anette Bååth (L), Carina Ingelsson (L), Catrin Tufvesson (S), Jan Persson (V) och Stina Larsson (C) var några av politikerna som var på plats för att svara på frågor på enkel svenska.Bild: Maria Sehlin
Sju av de åtta partierna i Kävlinges kommunfullmäktige fanns på plats på tisdagens diskussion för att svara på frågorna. Två partier, Liberalerna och Sverigedemokraterna, hade till och med två företrädare. Alla politiker var klädda i sina partiers färger och började med att presentera sina hjärtefrågor, sedan fick de svara på deltagarnas frågor. Det handlade bland annat om hög fart på Långgatan, om hur stort badhuset ska bli (vid svaret "stort" utbröt spontana glädjerop), om varför inte Kävlinge taxi får fortsätta köra färdtjänst, om höga trappar till de gula regionbussarna och om varför den dagliga habiliteringsersättningen endast är 70 kronor om dagen. Svaret på den sista frågan blev att summan ska täcka matkostnad och är högre än i många andra kommuner.
– Det här var en jättebra diskussion, den borde vi ha oftare. Jag tar med mig flera av frågorna – bland annat om habiliteringsersättningen– för detta är ju mina frågor, sa socialnämndens förste vice ordförande Anette Bååth (L) efter mötet.
På vänstra sidan politikerna i sina partitröjor, på högra sidan kursdeltagarna som hade många frågor att ställa.Bild: Maria Sehlin
Fakta

Kävlinge vill höja valdeltagandet

Kävlinge är en av de kommuner som har högst valdeltagande i Skåne, i förra valet röstade 89,69 procent. Inför årets val har Kävlinge deltagit i projektet "Mitt val" med studiecirklar som främst vänder sig till personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Detta för att öka röstsiffrorna i en grupp med väldigt lågt valdeltagande. I Kävlinge har man utökat "Mitt val" och även haft en kurs för nyanlända medborgare. På tisdagskvällen avslutades utbildningen med en valdiskussion på enkel svenska med ortens politiker.

Gå till toppen