Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

M: Alla stadsbussar måste gå till Botulfsplatsen

Moderaterna säger nej till förslaget att göra Lund C till den stora knutpunkten för Lunds stadsbussar istället för Botulfsplatsen.

I våras presenterade Skånetrafiken ett förslag på hur Lunds stadsbusslinjenät kan komma att se ut i framtiden. Bland förändringarna finns att två av linjerna inte längre skulle angöra Botulfsplatsen. Istället skulle Lund C – som alla linjer passerar – ta över som nav för stadsbusstrafiken.
Lunds kommunala tjänstemän som tittat på ärendet har också landat i slutsatsen att det vore bra att flytta några busslinjer från Botulfsplatsen, bland annat eftersom Botulfsplatsen inte kommer att räcka till om antalet bussar fortsätter att öka i framtiden.
I denna vecka ska Lunds politiker ta ställning till Skånetrafikens förslag. Både tekniska nämnden och byggnadsnämnden har frågan uppe vid sina sammanträden.
Men nu meddelar Lunds största oppositionsparti Moderaterna att man säger nej till att flytta busslinjer från Botulfsplatsen.
– Vi tror att det blir en ganska dålig och oöverskådlig terminal vid Lund C, säger Mats Helmfrid (M), andre vice ordförande i tekniska nämnden.
Moderaterna är också rädda att handeln nära Botulfsplatsen skulle drabbas om busslinjer försvinner.
– Den östra delen av centrum matas idag av alla busslinjer. Men vi är oroliga för vad som händer när man bryter upp detta, säger oppositionsrådet Christer Wallin (M).
– Man har tittat på trafikeffekterna av förslaget, men inte effekterna på handeln, som redan kan ha det tufft i den änden av centrum. Vi är måna om att hela centrum ska leva, fortsätter han.
M är också kritiskt mot att antalet bussar på Spolegatan, som redan har ökat ordentligt, skulle öka än mer om Skånetrafikens förslag genomfördes.
Även Liberalerna kommer med ett utspel angående busslinjenätet när frågan nu når Lundapolitikerna. Partiet vill att vissa turer av linje 4 ska förlängas till Stångby från Norra Fäladen och dessutom att vissa turer av linje 3 ska gå till Stångby även under kvällar och helger och inte bara på dagtid vardagar, som Skånetrafiken föreslagit.
De borgerliga partierna har också markerat att man vill lyfta frågan om att låta bussar, och inte bara spårvagnar, köra på Sankt Laurentiigatan i framtiden – också det för att avlasta Spolegatan.
Läs alla artiklar om: Lunds nya bussnät
Gå till toppen