Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Migranter hålls kvar på fartyg

Fem dagar efter att de plockats upp av den italienska kustbevakningen är runt 170 migranter fortfarande fast ombord, trots att fartyget lagt till på Sicilien. Italien vägrar låta dem gå i land.

Migranter väntar ombord på den italienska kustbevakningens fartyg Diciotti i hamnen i Catania på Sicilien.Bild: Salvatore Cavalli/AP/TT
Tvisten kring vem som ska ta emot migranterna fortsätter. Italiens inrikesminister Matteo Salvini säger att de inte kommer att få gå i land förrän EU-länder gått med på att ta emot en del av dem.
"Antingen börjar Europa att på allvar skydda sina gränser och delar på placeringen av migranter, eller så börjar vi föra dem tillbaka till de hamnar de avseglade ifrån", skriver Salvini på Twitter.
Han tillägger att "Italien redan har gjort sin plikt".
Salvini, som även är biträdande premiärminister och ledare för partiet Lega, har hotat att skicka migranterna tillbaka till Libyen om andra EU-länder inte delar på bördan.
Migranterna plockades upp av den italienska kustbevakningens fartyg Diciotti i onsdags. Den överfulla migrantbåten hade innan dess passerat genom Maltas räddningszon, och Italien har grälat med Malta om vem som ska ta emot dem. Maltas regering har sagt att migranterna vägrade låta sig räddas av maltesiska båtar, eftersom de ville till den italienska ön Lampedusa.
Ett litet antal av de 190 undsatta migranterna fördes i hamn för vård, men resten har väntat ombord på Diciotti. Först på måndagen gav Italien fartyget tillåtelse att lägga till i Catania på Sicilien.
Tvisten om räddande migranter är en av flera som seglat upp under sommaren. Fartyget Aquarius med 141 migranter ombord seglade runt på havet i flera dagar innan Malta i förra veckan slutligen gick med på att låta det gå i hamn – efter en överrenskommelse med EU-länder som lovade att ta emot passagerarna.
Gå till toppen