Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Partier och valarbetare samlar sig

Under måndagen placerades valstugorna ut och på onsdag börjar de första av 700 valarbetare sitt arbete i demokratins tjänst.

Under måndagen placerade partierna ut sina valbodar på Stortorget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Att det börjar närma sig val märks på Stortorget. Under måndagen flyttade partierna in och öppnade upp sina valstugor, som i de flesta fall är gråa containrar med galler för fönstren. Vänsterpartiet sticker ut med sin bod som påminner om ett korsvirkeshus.
Där är Jesper Sahlén (V) en av dem som bjuder på godis och argument. De som står i bodarna har fått träning.
– Vi har haft lite argumentationsövningar, säger Jesper Sahlén (V).
Hans-Olof Andersson (SD) står beredd vid SD-s valcontainer.
– Vi har bra rutiner. Det värsta är det våld vi kan bli utsatta för, säger han.
Både V och SD har ett 20-tal personer som ska bemanna valstugorna veckorna fram till valet.
När valstugorna kommit upp säger polisen att det blir mer bevakning.
– Vi har extra tillsyn men det finns ingen speciell hotbild, säger Joakim Nyberg, kommunpolis.
I Rådhuset sitter två valsamordnare som har koll på all logistik som har med valet att göra. Lotta Liedberg är en av dem som håller i trådarna när 700 valarbetare ska se till att valet genomförs.
De som varit valarbetare tidigare har fått en förfrågan och nya har kunnat anmäla sig via kommunens hemsida. I Lund har det inte varit några problem med att få tag i så många som behövs.
– I och med att det finns många studenter så är vi lyckligt lottade. Det är många som är intresserade av att jobba extra över valet, säger Lotta Liedberg.
Valarbetare får en obligatorisk utbildning på ett par timmar.
– Det är mycket rutiner, som hur man kollar legitimation och hur man hanterar olika situationer i vallokalen.
Redan på onsdag börjar runt 70 av valarbetarna att bemanna lokaler för förtidsröstning. Tidigare val har ungefär hälften av de röstberättigade i Lund valt att lämna sin röst i förtid. Det finns 15 platser för förtidsröstning, varav de flesta är på bibliotek.
På valdagen bemannar valarbetarna de skolor dit väljarna i kommunens 77 valdistrikt går.
I valkansliet ingår 16 personer som räknar rösterna under valnatten.
Nytt för i år i hela landet är ambulerande röstmottagare för dem som är sjuka eller funktionshindrade eller av andra skäl inte kan ta sig till vallokalen.
– Vi har två patruller som kan åka ut och det bokas via medborgarcenter. De har med sig en portabel valskärm och en pärm med olika valsedlar, säger Lotta Liedberg.
Gå till toppen