Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: S: Vi är beredda att ta ansvar i Lomma

Barnen i vår kommun är vår viktigaste tillgång - inte en budgetregulator, skriver Lisa Bäck och Sebastian Merlöv, Socialdemokrater i Lomma.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Valet i Lomma 2018 handlar primärt om viljan och förmågan att ta ansvar. En passivitet och maktfullkomlighet har etablerats hos den styrande majoriteten vilket påverkar våra äldre, barnomsorgen och föreningslivet så pass negativt att kommunen halkar efter i många jämförelser med liknande kommuner i vårt närområde.
Detta är också områden som drabbar individer hårt och ibland livsavgörande. Den bristande omsorgen av de äldre har lett till att anhöriga flera gånger skapar nyhetsrubriker då kommunen inte agerar. I en skola där det finns för lite vuxna upplever elever en allt otryggare miljö där mobbing eller stress riskerar att sätta spår resten av livet. I en av Sveriges rikaste kommuner duger inte detta.
Därför kommer Socialdemokraterna i Lomma sätta fokus på följande:
Dags att ta ansvar för våra äldre
I nationella jämförelser för äldreomsorgen hamnar Lomma i bottenskiktet i många kategorier (se "Öppna jämförelsen - vård och omsorg om äldre 2017" från Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL). Lommabor vittnar om hur deras äldre vansköts eller inte sköts alls, ibland med risk för liv och hälsa. Efter tio år av problem är det slut på att outsourca vården av våra gamla där du som medborgare inte kan ställa politiker eller högre tjänstemän ansvariga för när saker går fel.
Läs också Uselt betyg för Lommas äldreomsorg i ny rapport
Barn ska ha högre prioritet än betong
Barnen i vår kommun är vår viktigaste tillgång - inte en budgetregulator. När styrande politiker utan omsvep sväljer mer än fördubblade kostnader på en viadukt på flera tiotals miljoner men samtidigt anser att våra barn inte ska ha vikarier för att man ligger 0,7 procent fel i budget är något allvarligt fel. Ökade kostnader i barnomsorgen beror primärt på ökad inflyttning vilket då innebär ökade skatteintäkter. Samtidigt vittnar färska undersökningar från Lommas skolor på stora ökningar av otrygghet i situationer där vuxna inte är närvarande. Baracker har också blivit dumsnåla permanenta lösningar som bidrar till försämrad miljö för både barn och personal.
För föreningar och hälsa
Nästan alla våra unga och vuxna är aktiva i kommunens föreningar vilket är oerhört positivt. Alltför många av anläggningarna är sämre än grannkommunernas. På vissa ställen finns knappt tillgång för ombyte och duschar luktar mögel. När aktivitetsgraden ökar ute i våra föreningar drar man ned LOK-stödet per tillfälle vilket drabbar föreningarnas ekonomi. Samtidigt forcerar man en försäljning av Pilängsbadet trots att intresset att köpa badet inte är speciellt stort? Föreningslivet är en central del för majoriteten av Lommaborna och ska prioriteras därefter.
Det finns mycket som är bra i Lomma och det ska vi inte förändra. Men som medborgare ska man kunna ställa krav på styrande politiker utan att de duckar från ansvar.
Vi är beredda och har förmågan att ta det ansvaret så att Lomma blir en kommun som håller den nivån i sin verksamhet som du som medborgare ska kunna kräva.

Lisa Bäck (S)

Oppositionsråd och tidigare förvaltningschef

Sebastian Merlöv (S)

Ordförande Lomma arbetarekommun och entreprenör inom IT-branschen
Gå till toppen