Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Som en älskad film

Bild: Venaröd förlag

Jonas Bergh

BOKEN. Jag fastnar i Love will tear us apart. Venaröd förlag.

Sedan debuten för två decennier sedan har Jonas Bergh gett ut femton böcker. Han kommer från Borstahusen, bor i Malmö och hans verk är fast rotat i Skåne. Inte minst gäller det de tre volymerna med ”blues från Landskrona”, skrivna tillsammans med Thomas H Johnsson och utgivna mellan 2007 och 2015.
Vardagen som Berghs berättelser växer ur är lika simpelt enahanda och storslaget allmängiltig som i de bästa popsångerna – regngrå och däven, glödande av kärlek och panik. Här missbrukas, här lagas kåldolmar, allt i samma liv, ett liv som inte beskrivs som större eller mindre än vad liv är.
”Jag kan lova att det aldrig blir som i filmerna du älskar” hette hans debut. Som litterär allmän självdeklaration vore titeln korrekt. Han romantiserar sällan eller aldrig. Ändå är det ungefär som att se en film jag skulle älska att läsa hans senaste bok.
Dess dikter och berättelser om uppväxt och vuxet liv har följt mig genom en het och långsam sommar. Flera av texterna riktar sig till bokjagets döda farfar, flera har titlar som börjar: ”Jag fastnar i” … Barbro Hörberg, Ulla Sjöblom, Nick Cave.
Som vi alla sitter den skrivande fast både i det förflutna och i nuet, samtidigt som minnet rör sig fritt i tiden.
I nuet är han på väg in i medelåldern:
”Jag är knappt fyrtiofyra. Jag försöker simma och cykla bort dagarna. Hela Malmö är min värld, musiken i lurarna, simmar i Hyllie, hänger i relaxen med snubbarna som aldrig simmar, vidare bort mot Lindängen, Holma, tittar in på pizzakrogarna, avstår, cyklar vidare, musiken i öronen, cyklar vidare, biltvättarna för hand på Norra Grängesbergsgatan” – och så vidare. Och så öppnar sig det förflutna – förlorad kärlek, återvunnen barndom.
”Det här är säkert helt självbiografiskt”, tänker jag medan lag läser, men det spelar ju egentligen ingen roll. Oavsett vad som har hänt på riktigt och inte så sugs jag helt med i den balanserade rörelsen orden beskriver. Texterna skapar sin egen autonoma värld, en värld som förtjänar att upptäckas av fler läsare.
Gå till toppen