Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Staffanstorpsbo nekas att byta efternamn

En man i Staffanstorp vill bära sin farfars fars efternamn. Men både Skatteverket och förvaltningsrätten säger nej.

Förvaltningsrätten går på Skatteverkets linje: Staffanstorpsbon ska inte få ta sin farfars fars efternamn.Bild: Johan Pihlemark
Staffanstorpsbon har meddelat att det är väldigt viktigt för honom att få bära sin gammelfarfars efternamn "med hänsyn till den historiska betydelsen och hans egen identitet".
Mannen har kunnat visa att hans farfars far har burit efternamnet. Däremot har varken hans far eller farfar haft det. Och eftersom Staffanstorpsbon inte har kunnat visa att namnet burits i hans släkt i "rakt uppstigande led i minst två generationer" har han nekats att ta efternamnet av Skatteverket.
Att inte få bära namnet bara för att en del av släkten valt att inte göra det tycker Staffanstorpsbon känns "orätt mot honom som person."
Men förvaltningsrätten i Malmö avslår nu hans överklagan.
Fakta

Så ser lagen om personnamn ut

En person byta till ett efternamn som har funnits i hennes eller hans släkt i rakt uppstigande led i minst två generationer. Men det får inte vara mer än fyra generationer tillbaka sedan någon i släkten bar namnet, räknat från och med personens föräldrar.

Gå till toppen