Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Stor risk att ombyggnation av Bjärred centrum försenas

Under ett moderat valmöte i Bjärred på tisdagskvällen medgav Robert Wenglén (M) för Bjärredsborna att det finns en överhängande risk att den stora ombyggnationen av centrum kommer att försenas.

Ett sextiotal Bjärredsbor kom till Moderaternas valmöte på tisdagskvällen.Bild: Johanna M Karlsson
Wenglén, som är tänkt att efterträda Anders Berngarn (M) som kommunstyrelsens ordförande, om Moderaterna skulle vinna valet i Lomma kommun, inledde valmötet med att berätta om flera stora projekt som är på gång i den norra kommundelen. Han nämnde bland annat tågstationen i Flädie, som enligt Wenglén ska vara klar 2023, renoveringen av det gamla stationshuset och utbyggnaden av området mellan Bjärred och Borgeby.
Läs mer: Fem köpare intresserade av Stationen i Bjärred
Wenglén berättade också att Moderaterna lovar en total ombyggnation av Bjärehovskolan, ett projekt som ska kosta 125 miljoner kronor. Skolan ska stå klar år 2022. Liknande planer har funnits tidigare, och skolan skulle enligt den planen vara klar år 2017. Projektet fick då stå tillbaka för mer akuta byggen i Lomma.
– Men nu kommer det att ske, om vi får tillräckligt mycket stöd i fullmäktige. Och det får vi. Jag har redan hört mig för med flera av de andra partierna, till exempel Liberalerna, säger Robert Wenglén.
Debatten kom sedan till stor del att handla om den orättvisa fördelningen av kommunens resurser till Lommas fördel gentemot Bjärred. Representanter från Fokus Bjärred fanns på plats i publiken, som bestod av ungefär 60 personer. Robert Wenglén blev uppenbart irriterad på Fokus Bjärreds ordförande Kristina Thored när hon ställde frågor om varför kommunen exempelvis inte köpt in centrumbyggnaden i Bjärred centrum när man hade chansen – något som skulle kunnat underlätta ombyggnationen av området.
– Det här är Moderaternas valmöte, sa Wenglén och förklarade sedan att kommunen inte köpte byggnaden eftersom man inte ansåg att den var värd priset man kom upp till i budgivningen.
Läs mer: Moderaterna återanvänder fyra år gamla vallöften för Bjärreds centrum
När Thored sedan ställde frågor om huruvida det stämmer att ombyggnationen av centrum kommer att försenas bekräftade Wenglén uppgifterna.
– Mjöbäcks som vann markanvisningstävlingen har projekt på andra håll som drar ut på tiden, och därför ser det ut att bli förseningar i Bjärred.
Enligt Wenglén har företaget gjort en delbetalning som de inte får tillbaka om projektet inte fullföljs enligt planen. Han sa också att kommunen har en reservplan, om Mjöbäcks helt drar sig ur. Tanken var från början att projektet skulle ha sin byggstart hösten 2018.
Läs mer: 4 frågor till: Robert Wenglén, Moderaterna Lomma
Planen är att bensinmacken, nere i vänstra hörnet i bilden, ska rivas och att ett antal flerbostadshus ska byggas på båda sidor av Södra Västkustvägen. När projektet blir av är ännu oklart.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen