Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bluesbasist redo att spela på hemmaplan

Mac Robertson har spelat i en uppsjö bluesorkestrar genom åren. Sedan pensioneringen har han ägnat nästan all vaken tid åt musiken. Lördag den 25 augusti uppträder han på festivalen Live i Kävlinge med Bluesblocket som bildades för 38 år sedan.

Mac Robertsson är basist i Bluesblocket och en av de medlemmar som varit med längst i bandet.Bild: Felix Alnemark
Mac Robertson spelar i ett flertal band förutom sitt soloprojekt. För fem år sedan blev han pensionär.
– Efter det har det tagit fart för efter det har man plötsligt tid. Det är himla roligt. Dagarna är fyllda med musik från morgon till kväll helt enkelt, säger Mac Robertson.
Har du växlat upp efter pensionen?
– Egentligen inte för jag har tänkt "hur hann jag med allt?" när jag spelar lika mycket som tidigare. Men då gick jag upp fem på morgonen för att komma hem vid fyra och vara på rep klockan sju. Så höll jag på varenda dag i femton år innan pensioneringen. Nu kan vi repa mitt på dagen så det har utvecklats större möjligheter att ägna sig åt musiken.
Läs också Anders Lundin och Dan Hylander på musikfest i Kävlinge
Mac Robertson fann musiken när han för första gången såg Beatles på tv.
– Jag ställde mig upp ur soffan. Vilket sväng!
Som musiker rör han sig egentligen enbart inom bluesgenren. I Bluesblocket är Mac Robertson basist men han spelar också gitarr i vissa grupper. Bluesblocket har gjort sig kända för sina många gästartister.
– 50 stycken har det blivit. Det är roligt, det tillför en krydda i musiken. Jag har spelat med storheter som Truls Jensen från Danmark och Peps Persson och lokala stjärnor i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. Det sjuder väldigt mycket i bluessammanhang i de olika städerna så man lär känna mycket folk. Bluesen är lätt att hoppa med i utan att man repeterar för det finns en grund som alla bluesmusiker känner till. Folk spelar gärna improviserat. Bluesblocket är kanske ett av de band som haft de mesta gästartisterna genom åren.
Bluesblocket har alltid sjungit på svenska vilket sticker ut lite i genren.
– Mats Zetterberg som är kapellmästare sedan starten har en specialitet för att han översätter bluestexter till svenska. Vi gör bara tolkningar av andras texter. En del puritaner vill inte att man sjunger på annat än engelska men vi har brutit oss loss från det.
Bluesblocket har fram till nu bara gjort en skiva och det var 1981. Men nu har de spelat in en till "Svart blues är ett vitt begrepp" som snart är redo att släppas.
– En del medlemmar har fallit bort och det har gått upp och ner. Vi har egentligen aldrig haft stabiliteten för en uppföljare förrän nu. Det känns svindlande att det gått 38 år men samtidigt är det inget märkligt att den kommer ut nu.
Nästan varje dag repar Mac med sina grupper och repen ska förberedas med arrangemang och att lära sig texter.
– Man får öva för det gäller att hålla det aktuellt. I speciellt ett band sjunger jag i princip "lead". Det är mycket text att hålla reda på och det får man öva ständigt för att inte göra bort sig på scen. Så ser dagarna ut.
Att Mac Robertson spelar i så många sammanhang är helt enkelt för att musik är hans stora intresse.
– Jag hoppar inte på vad som helst utan jag har stadiga band sedan åtskilliga år men det har funnits mindre varaktiga konstellationer tidvis. Det kan vara allt från duos till större band, säger Mac Robertson.
Gå till toppen