Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Förtidsröstningen försenad – valsedlar saknas i många lokaler

Under onsdagen skulle 15 vallokaler för förtidsröstning slå upp dörrarna, men så blev det inte överallt. I flera lokaler visade det sig att namnvalsedlar till flera partier saknades.

Valsedlar i en röstningslokal inför valet 2014.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
En del av vallokalerna för förtidsröstning öppnade inte på utsatt tid under onsdagen och bland de som höll öppet saknades valsedlar från flera partier.
Enligt Lunds kommuns valsamordnare Johannes Härri beror det på en miss. Under onsdagseftermiddagen var alla lokaler öppna igen men det var oklart vid vilken tid alla skulle vara försedda med namnvalsedlar från alla partier.
Det rör sig om tiotusentals valsedlar som ska fördelas, det finnas mer än en valsedel från varje parti till alla röstberättigade. Teoretiskt sett ska alla kunna rösta på samma parti.
Valmyndigheten levererade i tid, enligt Johannes Härri, det var kommunens egna valarbetare som begick misstaget och alla partier drabbades.
– Vi får valsedlarna från valmyndigheten eller partierna. När vi får dem sköter vi packningen och skickar ut valmaterialet. Där saknades det tyvärr valsedlar.
Ni skickade inte ut tillräckligt många?
– Ja, precis. Alla lokaler hade inte fått alla valsedlar och vi hanterar den frågan just nu.
Hur kunde det hända?
– Det har skett ett misstag och det är beklagligt men vi åtgärdar det så snabbt som möjligt.
Philip Sandberg (L), stod vid Liberalernas valbod på Stortorget när han fick veta vad som hänt.
– Det kom fram folk som skulle rösta och sa att Stadshallen hade tillfälligt stängt eftersom det inte fanns valsedlar. Detta är allvarligt. Det här ska ju bara funka, säger Philip Sandberg.
Han är inte nådig i sin kritik.
– De har ju haft fyra år på sig att planera och så kan de inte ens ha öppet första dagen.
Philip Sandberg säger att Liberalerna med anledning av det inträffade själva kommer att åka runt och kolla så att det finns valsedlar på plats.
Gå till toppen