Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gudrun Schyman kom till Malmö för att krossa blocken

Gudrun Schyman tar tåget genom Sverige. Hennes svårnådda mål i Malmedalen: en ny riksdagsmajoritet med Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraternas vänsterfalang.

”Det finns inga bortkastade röster i en demokrati”, förklarade Fi:s partiledare Gudrun Schyman från scenen i Malmedalen.Bild: Patrick Persson
Malmös egen politikvecka Malmedalen har kommit halvvägs.
Jämställdhet och jämlikhet var temat under onsdagen i Vänskapsparken på Herrgården. Andra partier delade ut tygpåsar och pins i sina tält medan Fi:s toppnamn i Malmö, Jonna Böhler, drog partiets lokala valplattform från scenen. Flest applåder:
• Kraven på fler och billigare MKB-lägenheter.
• Sex timmars arbetsdag.
• Antirasistiska mål för Malmö.
Jonna Böhler toppar Feministiskt initiativs valsedel till Malmö kommunfullmäktige.Bild: Patrick Persson
Sen intog Gudrun Schyman scenen. Hon tog sig dit, eller i alla fall till Malmö, med tåg. På sin valturné besöker Fi-ledaren från Simrishamn 60 orter, utan att lämna marken.
– Det finns de som tror att Feministiskt initiativ inte klarar riksdagsspärren. Men vår bästa gren är spurten, öppnade Gudrun Schyman.
I förra riksdagsvalet fick Fi 3,12 procent. Partiet kom in i 13 kommunfullmäktigeförsamlingar, däribland Malmö och Lund. Enligt opinionsundersökningar har Fi rasat ordentligt sedan dess.
Men Gudrun Schyman tror på spurten – och menar att den är nödvändig.
– En del som sitter här kanske tänker att en röst på Feministiskt initiativ är bortkastad. Men det finns inga bortkastade röster i en demokrati. Den enda röst som är bortkastad är den som inte läggs.
– Jag har suttit 20 år i riksdagen. Yrkeserfarenhet är inte det utmärkande där, kan man säga. Vi kommer in med en mångfald som ingen har sett tidigare. Det här är demokratins möjlighet – att fler kan ta plats.
Gudrun Schyman har suttit 20 år i riksdagen, för Vänsterpartiet. Den 9 september siktar hon på ett återtåg.Bild: Patrick Persson
Fi:s krav sträcker sig från en plastfri kommunal verksamhet, via kraftigt höjda flygskatter till individuell föräldraförsäkring och en helt ny lönebildning.
Statsvetare har förvånats över att Fi , enligt opinionsmätningar, inte fått bättre medvind av #metoo-rörelsen.
– Vi är det parti som lyfter frågan och kräver att pengar går från militär säkerhet till mänsklig säkerhet för att möta de krav som metoo-rörelsen har ställt. Vi behöver inte stridsvagnar på Gotland. Vi behöver fler lärare, säger Gudrun Schyman.
I svensk politik vill hon krossa ”blockpolitikens förbannelse”, som enligt Gudrun Schyman just nu mest gynnar Sverigedemokraterna.
– Det gör vi bäst genom att få in ett nytt parti i riksdagen. Då får vi möjlighet till en ny riksdagsmajoritet med Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och en vänster inom Socialdemokraterna.
– Kan vi manifestera en parlamentarisk majoritet så kan vi undvika utvecklingen i våra grannländer, där nationalisterna tar makten. Det är i det här valet vi kan göra det.
Gå till toppen