Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Lommafotograf gör succé på Instagram

Det började med enkla mobilbilder på strandpromenaderna. Nu är Lommabon Sophie Håkansson en prisbelönt fotograf med 1 200 följare på Instagram.

Sophie Håkansson fotograferar mycket natur. Hon har cirka 1200 följare på Instagram och har vunnit flera priser för sina foton.Bild: FELIX ALNEMARK
Sophie Håkansson började fotografera regelbundet under en period av sjukskrivning.
– Jag mådde psykiskt dåligt men mådde bättre när jag var ute i naturen. Jag började med mobilen och var ute i Alnarpsskogen och på stranden, säger Sophie Håkansson.
En dag fick hon en mindre fickkamera av sin man. Framförallt är det fåglar som Sophie fotograferar men även insekter och blommor.
– Eftersom han såg mitt intresse kom han hem en dag med kameran. Efter något år pajade den och då fick jag en lite större och bättre kamera som jag har nu.
Sophie har lagt ut sina bilder på Facebook och på olika fågelsidor på nätet. Hon öppnade också Instagramkontot Lommablomman där 1 200 personer följer hennes utflykter med kameran. Oftast ger hon bilden någon lite rolig kommentar. När kontot började få fler och fler följare använde Sophie olika hashtags för att få fler personer att hitta hennes bilder.
– Jag gjorde det på både svenska och utländska sidor och nu har jag så många utländska följare att jag skriver allt på engelska.
Sophies bildsinne och gjort att hon har vunnit flera priser. Hennes bild på en kråka som såg ut att åka skridskor på en av dammarna i Lomma vann pris i SVT: programmet Sverige idag och blev Sveriges bästa vinterbild i tidningen Hemmets journal.
– Jag tror att jag fick 5000 likes på den bilden. Det var också en man som skrev och frågade om han fick måla av den och då frågade om jag han ville måla en till mig också. Det var också en kvinna som målade en akvarell och en akryl av den.
Nu för tiden blir Sophie igenkänd ibland när hon är ute med sin kamera.
– Det är många som kommer fram och säger att jag tar fina bilder. Jag blir nästan lite rörd. Jag känner att folk tycker om mina bilder.
Hittills har Sophie inte gjort någon egen utställning med sina bilder men det kanske kommer.
Sophie är ute mer eller mindre varje dag och fotograferar. Oftast blir det 1-2 timmar på förmiddagen.
– Det är mitt sätt att komma ut och inte bli liggande på soffan. När det inte regnar är jag ute. Då får det göra ont och tårarna rinner lite när jag är ute och cyklar men de rinner också när jag är ligger på soffan. Då mår man ändå bättre av att ha kommit ut.
Hon känner också att hon utvecklas hela tiden. Genom att fotografera själv men också titta på andras bilder kommer nya tankar om vad man kan fota.
– Man kan få väldigt fina effekter och bilder genom att ha vattenspruta med sig och spruta på växter. Jag var ute en dag på vintern då solen kom fram. Då kom vattendropparna efter frosten.
Tålamodet har blivit Sophies vän när hon fotograferar fåglar och insekter.
Hur kommer det sig att det blev just naturen som du fotograferar?
– Jag har alltid varit intresserad av fåglar. Havet är ändå en favorit. Att bara stå nere vid havet är avkoppling för mig. Att komma ut och fota har blivit ett behov.
Gå till toppen