Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöförfattaren Fredrik Ekelund kommer ut som transperson

Fredrik Ekelund släpper i höst den självbiografiska romanen Q där kampen och upplevelsen kring att komma ut som transperson står i centrum.

Pressbild från Albert Bonniers Förlag.
I samband med att boken släpps den 21 september berättar Fredrik Ekelund om kvinnan Marisol, och kommer ut som transperson.
– Det kom som ett blixtnedslag för drygt fem år sedan. Jag kom gående på Drottninggatan i Stockholm och såg en skyltdocka. Hon stod på ett speciellt sätt och det fick mig att förstå att det fanns någonting inom mig. Det är en väldigt märklig historia, men jag förstod direkt att ”det är det!”, säger han i ett pressmeddelande från Albert Bonniers förlag.
I pressmeddelandet står det även om hur det var att första gången gå ut som kvinna.
– Jag hade tagit in på ett hotellrum i centrala Köpenhamn. Jag var fruktansvärt nervös, men jag är en mycket envis människa och hade bestämt mig. Det var nu eller aldrig. Det blev några glas whisky och jag tog väldigt lång tid på mig. Det var en höstkväll, så det var inte så mycket folk ute och det var rätt mörkt.
Läs också Fredrik Ekelund: ”Vi finns, vi också, och måste få finnas”
Kvinnan Marisol skiljer sig från Fredrik, förklarar författaren vidare:
– Som Marisol upplever jag mig själv som mjukare, mindre offensiv, mer lyssnande och mer som att jag inte behöver bevisa något. Jag kan bara vara. Det njuter jag otroligt av. Som Fredrik är jag en prestationskille. Jag ska alltid arbeta, alltid prestera, har alltid mina att göra-lappar. Marisol är lugnare, mer avspänd och harmonisk
Från att först vara skrivboksanteckningar blev det till en roman, fortsätter Ekelund, och berättar att det började som en räddningsaktion för sig själv genom att sätta ord på upplevelsen.
– Det man är mest rädd för som transvestit är att bli betraktad som löjlig. En löjlig stolle. Det är inte rädslan för att bli nerslagen, eller att någon ska komma fram och spotta dig i ansiktet, utan att folk ska tycka att du är löjlig. Så är det för min del i alla fall.
Fredrik Ekelund debuterade med boken ”Stuv Malmö, kom!” 1984 och är i dag en etablerad författare och kulturpersonlighet som skrivit flera Malmöskildringar sedan dess. Ekelund bor i Limhamn, Malmö.
Läs pressmeddelandet här.
Gå till toppen