Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmös tyngsta S-politiker drev igenom den olagliga hemlöshetssatsningen

Malmös tyngsta politiker, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Andreas Schönström (S), drev igenom hemlöshetssatsningen i Limhamn – där ett bolag ägt från Cypern fick en gräddfil värd 340 miljoner kronor. Nu måste kontraktet rivas. ”Kontraktet är något av det mest anmärkningsvärda jag har sett under mina år som politiker”, säger moderaten John Roslund.

Här, på Krossverksgatan 3 i Limhamn, vill Malmö stad bygga kommunens största boende för hemlösa med 133 lägenheter.Bild: Sandra Henningsson
Ett ”unikt pilotprojekt”. Så har Malmö stad presenterat satsningen på 133 lägenheter på Krossverksgatan i Limhamn. Boendet ska bli det största i sitt slag för hemlösa i Malmö.
De 133 lägenheterna, som ännu inte är byggda, ska kommunen hyra för 340 miljoner kronor under tjugo år år av fastighetsbolaget Skånska strand – som i sin tur ägs av ett holdingbolag på Cypern.
Läs mer: Malmös hemlöshetsmiljoner kan skeppas till Cypern
Men i tisdags berättade Sydsvenskan att hemlöshetssatsningen är olaglig. Enligt förvaltningsrätten skulle satsningen ha upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Rättens dom stoppar hela satsningen.
Läs mer: Malmös största hemlöshetssatsning är olaglig
Förra sommaren ställde sig Malmös rödgröna styre bakom satsningen. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråden Andreas Schönström (S) och Märta Stenevi (MP) och resten av de rödgröna politiker i kommunstyrelsen klubbade den 16 augusti 2017 det olagliga avtalet.
För ett år sedan såg kommunalrådet Andreas Schönström (S) det som en självklarhet att kommunen hade gjort rätt. Men nu ogiltigförklaras hyresavtalet för hemlöshetsboendet i Limhamn.Bild: Patrik Renmark
Sydsvenskan kunde i höstas publicera mejl som visade att Malmö stad tryckte på för att det också skulle byggas ett LSS-boende intill hemlöshetsboendet.
Läs mer: Malmös största hemlöshetsboende kan vara olagligt – nu ska det prövas i domstol
– Förvaltningens tjänstemän blandade tydligen in den frågan, säger Andreas Schönström nu.
Både Schönström och gatu- och fastighetskontorets chefsjurist Barbro Yngveson menar att LSS-planerna är ett viktigt skäl till att hemlöshetskontraktet faller i rätten.
– Våra jurister tittar nu på domen och ska ta fram ett förslag till fortsatt strategi. Om vi ska gå vidare med någonting eller om vi är tillbaka på ruta ett. Mer har jag egentligen inte att tillföra just nu, säger Andreas Schönström.
Malmös rödgröna styre har tre veckor på sig att försöka överklaga. Två dagar efter valet måste ett eventuellt överklagande ha kommit till rätten. Men för att Kammarrätten i Göteborg ska ta upp hemlöshetskontraktet krävs särskilda skäl, så kallat prövningstillstånd.
Arbetsmarknads- och socialnämnden avgör om Malmö stad ska försöka överklaga.
– Vi säger blankt nej, kommenterar nämndens viceordförande John Roslund (M) ett eventuellt överklagande.
Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har sedan dag ett riktat skarp kritik mot kommunens satsning.
– Kontraktet är något av det mest anmärkningsvärda jag har sett under mina år som politiker. Ska man ha någon heder som socialdemokrat när man talar om vinster i välfärden så går det inte att komma runt det som har framkommit om hyreskontraktet och var pengarna hamnar, säger John Roslund.
– Här missbrukas skattemedel som var tänkta att gå till de mest utsatta.
John Roslund (M): ”Hyreskontraktet är något av det mest anmärkningsvärda jag har sett under mina år som politiker.”Bild: Anna Bank
Han dömer även ut det planerade boendet av helt andra skäl.
– Vi vill inte stigmatisera människor som har det tufft i livet genom att placera dem i hela kvarter med hemlöshetsproblematik. Därför är vi emot det här redan i grunden, säger John Roslund.
Nu ser Malmö stad ut att gå miste om 133 lägenheter till hemlösa. Var ska de hemlösa bo då?
– Vi har i vårt valmanifest sagt att hemlösa med barn ska vara prioriterade. Hemlösa som inte har barn kanske får vara beredda på att inte bo i Malmö. Det blir inte ett hemlöshetskvarter om vi vinner makten.
Fakta

LOU ska förhindra gräddfiler

Tanken med LOU (Lagen om offentlig upphandling) är att en kommun ska välja den leverantör som erbjuder den bästa varan till de bästa villkoren. På så sätt undviks slöseri med skattepengar. Dessutom hindrar LOU att enskilda företag gynnas och ges en gräddfil till lukrativa kontrakt.

Gå till toppen