Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: När västvärlden festar loss är det få som reflekterar över kalasets nota

Det har förutspåtts att klimatförändringarna skulle ge oss fler naturkatastrofer och mer extremt väder. Har vi inte sett detta på hemmaplan det senaste året, skriver Caroline Erica Åström.Bild: Maja Suslin/TT
Det är en sak att se på nyheterna om naturkatastrofer och extremt väder i andra länder långt bort från oss, det är en helt annan sak att uppleva det själv i sitt hemland, med egna ögon och med alla känslor som triggas igång. Det har förutspåtts att klimatförändringarna skulle ge oss fler naturkatastrofer och mer extremt väder. Har vi inte sett detta på hemmaplan det senaste året? Då är det kanske inte lika kul längre att köra runt i för stora bilar, regelbundet flyga till andra sidan jorden och äta kött vid varje måltid? För hur noga du än sopsorterar, hur kort tid du än duschar, hur mycket ekologiskt du än köper så finns det något slemmigt och mörkt som kliar inuti dig när du ska sova på natten – du är en del i något mycket allvarligt och vidrigt, ett långsamt och plågsamt mord på en planet och dess invånare. Vad ska du svara framtida generationer när de frågar ”varför gjorde ni inget när ni så väl visste vad ni höll på med”?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen