Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: När västvärlden festar loss är det få som reflekterar över kalasets nota

Det har förutspåtts att klimatförändringarna skulle ge oss fler naturkatastrofer och mer extremt väder. Har vi inte sett detta på hemmaplan det senaste året, skriver Caroline Erica Åström.Bild: Maja Suslin/TT
Det är en sak att se på nyheterna om naturkatastrofer och extremt väder i andra länder långt bort från oss, det är en helt annan sak att uppleva det själv i sitt hemland, med egna ögon och med alla känslor som triggas igång. Det har förutspåtts att klimatförändringarna skulle ge oss fler naturkatastrofer och mer extremt väder. Har vi inte sett detta på hemmaplan det senaste året? Då är det kanske inte lika kul längre att köra runt i för stora bilar, regelbundet flyga till andra sidan jorden och äta kött vid varje måltid? För hur noga du än sopsorterar, hur kort tid du än duschar, hur mycket ekologiskt du än köper så finns det något slemmigt och mörkt som kliar inuti dig när du ska sova på natten – du är en del i något mycket allvarligt och vidrigt, ett långsamt och plågsamt mord på en planet och dess invånare. Vad ska du svara framtida generationer när de frågar ”varför gjorde ni inget när ni så väl visste vad ni höll på med”?
När västvärlden festar loss ordentligt och u-länderna envist står i kö till att få komma in på vår vip-fest är det få som reflekterar över vem kalasets nota hamnar på. Moder Jord och kommande generationer. Dessutom: Vad har vi för rätt att förneka u-länderna det överflöd som vi så länge har haft? Västvärlden har ett tungt ansvar att visa vägen mot en grön utveckling. Men vi är för berusade av kapitalismen och konsumtionssamhällets frestande fördelar. ”YOLO, vi måste njuta av nuet för vi lever kanske bara en gång!” ”Javisst, men du förstår kanske att vi festar på bekostnad av andra människor, folk i u-länder samt kommande generationer?” ”Äh, skit samma, kom igen – vaska lite bubbel med oss nu!” Moder Jord vill inte vaska lite bubbel ikväll, det vi håller på med innebär kort sagt att vi håller på att vaska hela vår fina planet, vårt enda hem.
För vem, för vad gör vi allt detta, i vilket högre syfte? I tillväxtens namn? För att vi ska få ännu lyxigare vanor och fler meningslösa prylar? Vanor och prylar som bara för oss längre ifrån det enda som egentligen betyder något i detta liv – att vara en bra människa med allt som det innebär. Att ta hand om sig själv, sina nära och kära samt vår planet och djuren. Att hjälpa eller tjäna andra eller världen på något sätt och att bygga upp ett meningsfullt, enkelt men behagligt liv. Allt annat – lyxprylar, statussymboler, lyxresor, stora bilar, stora hus och lägenheter, privata flygplan, slott och herrgårdar – det är helt meningslöst, det är rent ut sagt ett hån och en käftsmäll i ansiktet på alla de som dör varje dag av svält och diarré. Det är inte sådant som egentligen betyder något, det som verkligen betyder något är hur du behandlar dig själv, andra människor och vår planet.
Baksmällan från denna gigantiska och vilda fest kommer inte vara angenäm. Musiken dunkar på högsta volym i takt till hur notan växer sig stötte och större, och ibland får man inga andra chanser, vi har inte fler planeter. Gör något, ät mer vegetariskt eller veganskt, begär ett nytt politiskt system som inte förstör naturen, ändra om dina lyxvanor till mer miljövänliga vanor, engagera dig i någon miljövänlig organisation, köp miljövänliga produkter, köp färre saker eller handla begagnat, starta ett miljövänligt projekt, gör något! ”Varför gjorde ni inget när ni så väl visste vad ni höll på med?” ”Jag försökte faktiskt, jag gjorde något.”

Caroline Erica Åström

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen