Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Sänkt straff efter gruppvåldtäkten på Lindängen

Övergreppet i en källare på Lindängen i februari leder till sluten ungdomsvård för en sjuttonårig pojke, även i hovrätten. Men han får straffet sänkt till sex månaders inlåsning.

Gänget som träffade på våldtäktsoffret visste att hon var "knarkad", hon rörde sig konstigt och pratade långsamt, det berättar de allihop i förhör. Ändå hade sjuttonåringen sex med henne. Han påstår att det var frivilligt.
Det har nu två domstolar totalt uteslutit – även hovrätten slår fast att det som hände i en källarlokal på Lindängen i februari i år var en våldtäkt och ingenting annat.
Läs mer: Misstänkt våldtäkt på Lindängen: övergrepp på kvinna i samlingslokal
Allt började med att en avsvimmad kvinna hittades liggande på marken vid biblioteket på Lindängen tidigt på morgonen den 3 februari. Hon låg i fosterställning och hade inget annat än tights och en parkas på sig. Temperaturen var strax under två minusgrader.
Den svårt medtagna kvinnan transporterades till akuten. Först när hon kommit hem till en nära anhörig dagen efter framgick det att hon blivit våldtagen.
Hon berättade att hon stött på ett gäng killar kvällen innan hon hittades utslagen. Tidigare på dagen hade hon varit på sjukhus på grund av drogpåverkan och dåligt psykiskt mående, men skrev ut sig själv vid 18.30-tiden och tog sig ut till Lindängens centrum.
"Hon hade med sig sina tillhörigheter i en blå IKEA-kasse och hade även en handväska", framgår det av domen. Men hon hade ingenstans att sova.
Det kunde killarna erbjuda, sa de och tog med henne ner i en källarlokal. Dessutom ordnade en av dem fram sömntabletter, som hon betalade för efter att ha tagit ut pengar i en bankomat.
I källaren blev stämningen snabbt hotfull, enligt kvinnan. Och sjuttonåringen tvingade henne till det domstolen kallar "oralt samlag".
Läs mer: Misstänkta för gruppvåldtäkten på Lindängen nekar – häktas ändå
Flera unga killar greps under de påföljande månaderna. Bland bevisen mot dem finns övervakningsfilmer från området, men också en genomgripande teknisk undersökning av källarlokalen. Sjuttonåringens dna hittades på en kudde.
Att en sexuell handling inträffat är det ingen som invänder mot, men frågan är då om det kan klassas som våldtäkt eller inte.
Utan tvivel, menar hovrätten, framför allt eftersom kvinnan "på grund av drogpåverkan befann sig i en särskilt utsatt situation".
Sjuttonåringen berättar själv att hon var så illa däran att hon inte kunde trycka in koden till sitt eget bankomatkort i automaten. Det fick de "hjälpa" henne med.
Och sjuttonåringen tycker inte det är något märkligt med det, enligt vad han sagt i rätten. Inte heller något märkligt i att en för honom tidigare okänd kvinna skulle vilja ha sex med honom, särskilt inför andra.
Hovrätten anser dock inte att det är en grov våldtäkt – kvinnans berättelse är inte helt sammanhängande och därför kan man inte slå fast att brottet begicks "tillsammans och i samförstånd med andra".
Straffvärdet är nio månaders sluten ungdomsvård, menar hovrätten. Vid ett sådant straff sker inte frigivning efter två tredjedelar av strafftiden, vilket annars är praxis. Därmed ska han enbart avtjäna sex månader.
Gå till toppen