Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

V vill införa jobbgaranti för undersköterskor

Jobbgaranti för undersköterskor och barnskötare. Lägre hyror och tryggare anställningar. Det är några av Vänsterpartiets vallöften till Malmöborna.

Förutom sex timmars arbetsdag på prov, vilket partiet går till val med nationellt, vill V i Malmö slopa visstidsanställningar och delade turer för kommunanställda. En annan lokal arbetsmarknadssatsning är att garantera jobb för Malmöbor som utbildar sig till bristyrken som undersköterska och barnskötare.
– Den person som lämnar en arbetsmarknadsåtgärd ska komma närmare en tryggare arbetsmarknad. Vi är emot de pysselsättningsprojekt som finns idag, säger kommunalrådet Hanna Thomé.
Emma-Lina Johansson och Hanna Thomé presenterade Vänsterpartiets vallöften under onsdagen.Bild: Jens Mikkelsen
V vill att fler ska ställa bilen utanför stan, i särskilda pendlarparkeringar. Visionen är att man där ska kunna byta en p-biljett mot en kollektivtrafikbiljett för att ta sig vidare in till ett bilfritt centrum.
– Vi vill se en grönare stad och satsar på permanenta gågator på bland annat Friisgatan och Södra förstadsgatan – och fler cykelbanor, säger partiets valledare, Emma-Lina Johansson.
Det byggs för få hyresrätter med rimliga hyror, anser V, som åter igen lyfter förslaget om att starta ett allmännyttigt byggbolag.
– Idag ser vi ett oligopol bland privata byggherrar som pressar upp priserna. Det byggs ganska mycket men inte för Malmöborna, säger Hanna Thomé.
Skolan präglas, enligt henne, av allt mer katederundervisning, betygshets och stress. Partiet vill kompensera den utvecklingen genom satsningar på elevhälsa, fritidshem och läxhjälp.
– Det är skolans ansvar att lära barnen saker. Alla har inte samma hemförhållanden, och alla som har egna barn i skolåldern vet att det krävs stora insatser från föräldrarna för att hänga med i läxorna, säger hon.
Kulturlivet i Malmö är starkt, anser Vänsterpartiet, som ändå vill satsa lite extra på områdesbiblioteken och Kulturskolan. Det senare genom att ytterligare sänka avgifterna men också genom att skolan ska ha en mer utåtriktad verksamhet.
– Vi vill ge dem mer medel för att vara ute i stan och träffa barn med föräldrar som inte känner till Kulturskolan, säger Hanna Thomé.
Stödet för Vänsterpartiet ökar kraftigt, enligt Sydsvenskan/novus opinionsundersökning. Hanna Thomé hoppas på gemensamt styre med S och MP efter valet.
Läs mer: Hårda ord och bitterhet kvar efter bråket som spräckte samarbetet mellan V, MP och S
– Röstar man på V vet man vad man får. Det kommer att krävas kompromisser men alla våra förändringar kommer att syfta till att göra stan mer jämlik, säger hon.
Läs mer: Här kan Malmövalet avgöras – redan före valdagen
Gå till toppen