Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Alliansens vallöfte: Kraftigt minskad arbetslöshet

Med oförändrad konjunktur tänker Malmöalliansen halvera Malmös arbetslöshet. Inom åtta år lovar de borgerliga partierna, om de vinner valet, att få ner stadens arbetslöshet till riksgenomsnittet.

Roko Kursar (L), Torbjörn Tegnhammar (M), Niels Paarup- Petersen (C) och Torsten Elofsson (KD) har presenterat löfte eller löfte som ska infrias om borgerligheten efter 24 år får ta över Malmös styre.Bild: Peter Frennesson
I riket kämpar den borgerliga alliansen, alltså Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, för att få tillbaka regeringsmakten i valet 9 september.
I Malmö kämpar samma allians för att för första gången på 24 år peta Socialdemokraterna från styret.
Kampen försvåras av att bara Moderaterna och Liberalerna så här långt har plats i Malmös kommunfullmäktige. Situationen kan förändras i valet den 9 september. I Malmövalet krävs tre procent för att ta plats i fullmäktige.
Med start i våras har Malmöalliansen presenterat block efter block med vallöften.
Med drygt två veckor kvar till valet kommer de löften alliansen värderar som allra viktigast:
• Malmös arbetslöshet ska på åtta år ner till riksgenomsnittet. I dag är Malmös arbetslöshet, drygt 14 procent, dubbelt så hög som rikets.
• Alla som lever i utanförskap ska ges en möjlighet att ta sig ut på arbetsmarknaden.
• Det ska ställas tydliga krav på att arbetslösa Malmöbor tar de möjligheter som ges.
Trots brinnande högkonjunktur står 22 000 Malmöbor utan jobb. 9 000 av dem har inte gått gymnasiet. 3 000 har inte ens gått färdigt grundskolan.
Läs också Arbetslösheten i Malmö dubbelt så hög som i Sverige
– Alla Malmöbor förtjänar breda vägar in till arbetsmarknaden där det tidigare har varit en autobahn till bidragssamhället. Alla som kan arbeta ska arbeta, säger Moderaternas toppnamn Torbjörn Tegnhammar (M).
Alliansen vill strama åt det ekonomiska biståndet. En tiondel av Sveriges socialbidrag betalas ut till Malmöbor, men i våras sjönk antalet bidragsmottagare på grund av hårdare regler.
Läs också Malmös bidragsmiljard på väg att bantas
I alliansens löfte ingår att den som behöver vidareutbildning eller bättre svenskkunskaper ska erbjudas det.– Men de som ges de möjligheterna ska mötas av krav att ta vara på dem. Vi vill ha en individuell plan för varje individ. Läkare från Syrien ska förstås ha helt andra planer än analfabeter, säger Torbjörn Tegnhammar.
Gå till toppen