Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

FC Rosengård upp i serieledning

De såg länge ut att ta sin fjärde raka vinst. Men då straffade den förre Malmöspelaren FC Rosengård i slutminuterna.

Eskilstunas Julia Tunturi räddar på mållinjen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Under våren vann FC Rosengård med 9-0 hemma mot Eskilstuna. I lagets senaste match vann de med 10-0 mot IFK Kalmar. Men under torsdagskvällens match blev det desto tuffare för Malmölaget.
Redan under de första matchminuterna föll en Eskilstunaspelare i straffområdet och ropade på straff. Det var Mimmi Larsson som tagit sig runt Simone Boye Sørensen och sedan ramlat när Rosengårdsbacken kom ikapp. Hon viftade efter situationen upprört efter domaren, men såg ut att ha ramlat lite för enkelt för att vinna domarens sympatier.
Efter det fick Eskilstuna United ändå matchen dit de ville. FCR rullade runt och de kunde enkelt bryta på mitten om och om igen - och ställa om med tre snabba anfallare.
Men sett till målchanser var det en väldigt jämn första halvlek.
I den åttonde matchminuten sköt Rosengårds Iva Landeka, på en frispark, bollen runt Eskilstunamuren och träffade en framrusande Caroline Seger som skarvade den i ribbans överkant.
Rosengårds Iva Landeka anfaller.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bara minuten senare var det FCR:s tyska Anja Mittags tur att nicka bollen på mål. Men den gången var det rätt långt utifrån och hemmamålvakten Emelie Lundberg kunde relativt enkelt plocka den bollen efter vad som såg ut som en tv-räddning.
Efter 20 minuters spel var det hemmalagets tur att leverera målchanser. Först genom Felicia Karlsson som avslutade på mål stående strax utanför straffområdet. Sedan genom Julia Tunturi som även hon avslutade på mål från straffområdsgränsen. Men vid båda tillfällena stod Rosengårds målvakt, Zecira Musovic, för en fin räddning.
Halvleken fortsatte att bölja fram och tillbaka och det oavgjorda resultatet, när domaren blåste för halvtidsvila, var mer än rättvist.
Men i den andra halvleken vred FCR upp tempot - rejält.
Därför tog det heller inte lång tid innan ledningsmålet kom.
Knappa tio minuter in i den andra halvleken gjorde Anja Mittag sitt elfte mål för säsongen. Och hon gjorde det riktigt snyggt.
På ett tillslag vinklade hon bollen mellan sina egna ben, kom runt sin försvarare och la sedan bollen lågt, under och förbi Eskilstunamålvakten Emelie Lundberg.
Sedan fortsatte FC Rosengård att ösa på. Bara minuterna efter ledningsmålet fick en hemmaförsvarare rensa bort bollen på mållinjen bakom Eskilstunamålvakten som krockat med Hanna Folkesson. Då ropade FCR-spelarna på mål eftersom de menade att bollen tagit sig över mållinjen.
Inom de närmaste tre minuterna fick Lundberg återigen det svettigt. Hon gjorde två jätteräddningar och var den enda anledningen till att hemmalaget fortfarande var med i matchen.
Efter det var det endast skärpan i Rosengårdsavsluten som höll siffrorna nere. FC Rosengård fortsatte nämligen att rada upp lägen och hemmalaget hade inte längre något att sätta emot när malmöiterna tog sig fram i banan.
Dock kunde FCR inte få in bollen i mål och Eskilstuna - som aldrig blivit nollade på hemmaplan - hade inte gett upp.
Och en enda målchans var allt hemmalaget behövde.
Landslagsspelaren Hanna Glas hittade in till, den förre Ldb FC Malmöspelaren, Felicia Karlsson, som på ett tillslag kunde slå in bollen bakom Musovic.
Innan matchen var över åkte sedan Eskilstunas ytterback Matilda Plan ut efter ha fått sitt andra gula kort. Men det hjälpte inte FCR, som med tunga huvuden lämnade planen efter 1-1-matchen.
Trots endast en poäng till Malmölaget, tog de sig ändå förbi serieledande Piteå i tabellen, men tilläggas bör att de har en match mer spelad än övriga lag i damallsvenskan.
Gå till toppen