Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

God man anmäler kommunen – tog tio dagar innan dödsbud lämnades

När en kvinna avled på ett äldreboende i Lund dröjde det tio dagar innan närmaste anhörig underrättades. Hennes gode man fick inget besked alls.

Bild: Janerik Henriksson/TT
Förloppet skildras i en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som skickats in av kvinnans gode man sedan tre år.
Kvinnan avled den 4 augusti, 94 år gammal. Boendet ringde efter ambulans, och enligt anmälan lämnades då kontaktuppgifter till kvinnans närmaste anhörig.
Något samtal ringdes dock aldrig. Kvinnan avled utan någon anhörig närvarande. Inte heller lästes kvinnans egna önskemål om begravning, utan sjukhuset kontaktade på egen hand en begravningsbyrå.
När det särskilda boendet underrättades om dödsfallet togs inte heller någon kontakt med vare sig anhörig eller god man.
Först den 14 augusti, tio dagar senare, fick kvinnans anhöriga reda på att 94-åringen avlidit – detta eftersom det då var dags att utrymma hennes rum på boendet.
Inte heller den gode mannen fick något besked, trots att hans kontaktuppgifter - enligt anmälan -fanns tillgängliga på avdelningen där 94-åringen bott.
"Hur är det möjligt med detta händelseförlopp? Jag vill att ni hanterar denna fråga på ett professionellt sätt så att den aldrig kan upprepas", skriver den gode mannen i sin anmälan.
I ett svar den 15 augusti uppger Veronica Welin, verksamhetschef för särskilda boenden i Lunds kommun, att man just nu utreder vad som hänt.
Gå till toppen