Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Snacka om smart skjorta.

Alliansen i Malmö häromdagen. Jan Björklund i mörkblå skjorta.Bild: Johan Nilsson/TT
Skjortan. Snackisen. Stridsäpplet.
Jan Björklunds mörkblå skjorta med vita knappar har seglat upp som valkampanjens snackis – den där frågan som inte borde vara så viktig men alla tycks notera och kommentera.
Ständigt samma skjorta.
Expressen har rentav gjort en bilddagbok om den. I kritiken av Liberalernas valaffischer kallades den svart. För tuff, menar en, för vardaglig, någon annan. Tankarna går till Lars Leijonborg och uppmärksamheten kring hans manchesterkostym i valet 2002. En vinnande look för Leijonkungen.
Så låt oss granska Janneskjortan i sömmarna.
För det första så sticker den knappast ut som vare sig snobbig eller slapp, det är en prydlig och ledig skjorta som inte borde reta någon. Hel och ren, svenssonstajl.
För det andra så visar uppkavlade ärmar att här jobbas det.
För det tredje är skjortan förstås inte en och samma, utan skjortorna; ” jag har några stycken snarlika” uppger L-ledaren.
Och signalerar att han har viktigare saker för sig än att välja kläder och har hittat en stil som fungerar. Då är det smart att köpa på sig flera byten.
Affärsmän bär vit skjorta och blå kostym. Aldrig fel. Lite opersonligt, lite anonymt, men tydligt tänkt: tid är för dyrbart för att spenderas framför spegeln. Uniformen sitter.
Det här är enklare för män, men funkar också för kvinnor som vet att kläder spelar en roll, men vill lägga sin tid på annat.
Jag säger bara Angela Merkel. De enfärgade kavajernas drottning.
Gå till toppen