Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hon ska lära andra att öka produktiviteten genom att sänka tempot

300 personer i Lund ska gå ett program med målet att blir mer mentalt hållbara, innovativa och produktiva. Arrangören Trine Grönlund lyfter för första gången frågan om psykosocial ohälsa med deltagare spridda på olika arbetsgivare i en hel stad.

Trine Grönlund är egenföretagare och driver Innergi.Bild: Denise Lissert
Den psykiska ohälsan är ett allt större samhällsproblem som syns bland annat i sjukskrivningar.
– Jag tror det är många av oss som känner att det är något som skaver i vardagen, att vi inte riktigt får med oss själva längre i allt det snabba och komplexa. Jag vill bidra till en roligare och mer mentalt hållbar vardag och förhoppningsvis till fler engagerade och glada medmänniskor i regionen. En win win för samhälle, arbetsgivare och individ, säger Trine Grönlund.
Bland deltagarna finns representanter från näringslivet, akademin och den offentliga sektorn. Många har ledande positioner i sitt arbete. Under två år med fyra storträffar och mindre aktiviteter däremellan ska de lära sig att styra tempot, tankarna, fokuset och återhämtningen.
– Lär man sig att man alltid själv kan kontrollera tempot, att stänga av brus och att få till återhämtningen, som är det största problemet för de flesta, så kommer man en bra bit på väg.
400 medarbetare på Öresundskraft har genomgått programmet i en pilotversion. Där var målet att lära alla förmågan att stanna upp och reflektera för att ta mer medvetna beslut.
– Det handlar inte bara om att få ner sjukskrivningarna utan om att människor ska bli mer kreativa och produktiva. På Öresundskraft blev effekten att vi la ett filer över verksamheten med budskapet att det inte är okej springa på och jobba ihjäl sig. Vissa saker ska inte gå fort, det kan resultera i felaktiga beslut och att man får gå tillbaka och släcka eldar.
Bland dem som skickar många medarbetare i det kommande programmet finns Axis, Sparbanken Skåne, Bosch, HSB och Lunds kommun. Medicon Village och Johan Westers nya företag Skånemotor är partners och har skapat fysiska samlingsplatser som kommer att vara centrala i satsningen.
Johan Wester.Bild: Sandra Henningsson
Under hösten startar Trine Grönlund en liknande satsning i Helsingborg i samarbete med Eskilsminnes initiativ ”Hela Helsingborg”.
– Med dessa satsningar lyfter vi frågan kring välbefinnande och psykosocial ohälsa till en helt ny nivå. På ett enskilt företag riskerar man att fastna i resonemang om att det är ledningens, branschens, kundernas eller omorganisationens fel. Nu ska vi sätta oss ner runt "den urbana lägerleden" och hitta nya hållbara vägar framåt, säger Trine Grönlund.
Gå till toppen