Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Korngården vill få fler att odla humle – bjuder in till öppet hus

Efterfrågan på svenskodlad humle kommer att öka i framtiden. Det spår humleodlaren David Ögren utanför Staffanstorp. För att inspirera fler till att odla grödan bjuder han in allmänheten till gården på fredag, när det är dags för Humlens dag.

"Efterfrågan kommer att öka på svenskodlad humle" säger David Ögren, som är en av delägarna till Korngården utanför Staffanstorp. Här finns Skånes – och kanske även Sveriges – största odling av grödan.Bild: Emil Langvad
– Det var här allt började, säger David Ögren och pekar på tre runda stålställningar där det fortfarande klänger några rankor på gården i Kornheddinge.
Tillsammans med sina bryggarkompanjoner bestämde han sig 2014 för att testa att odla egen humle. Resultatet var lyckat, vilket fick gänget att bestämma sig för att satsa i större skala.
Projektet började med en pilotodling för fyra år sedan.Bild: Emil Langvad
Sedan dess har det hänt mycket: mikrobryggerierna har fortsatt att poppa upp som svampar ur jorden i Sverige. Samtidigt vill fler brygga på närproducerad humle, istället för att importera från andra länder.
Själva har David Ögren och hans kollegor numera Skånes, och kanske till och med hela Sveriges, största humleodling. Deras humle, som odlas ekologiskt, köps in av flera olika bryggerier i Sverige. Gänget har också ett eget litet bryggeri.
Under maj kan humlen växa så mycket som 25 centimeter per dygn, berättar David Ögren.Bild: Emil Langvad
En liten bit bort, på den stora odlingen, vajar de höga humlerankorna lite i vinden. Snart är det dags att skörda.
Fakta

Dessa humlesorter odlas på Korngården

Saphir - tysk aromhumle. Är framtagen av ett humleforskningscentrum i Tyskland och lanserades 2002. Passar bra att användas till belgiskinspirerad öl.

Magnum- klassisk bitterhumle. Passar bra i bryggning av ales och lPA. En av Tysklands mest odlade sorter.

Näs - gammal sort från Uppland. En gammal svensk humlesort med hög alfasyra.

Källa: Korngården

David Ögren plockar en ljusgrön kotte från en av de slingrande rankorna och skär den mitt itu.
– Det vi vill ha är det gula, det ger ölen sin beska och arom, säger humleodlaren och pekar på frömjölet i kotten, som kallas lupulin.
När kottarna är som mest mogna är de fulla av lupulinet – och det är då det är dags att passa på att skörda.
Det gäller att skörda när kottarna har rikligt med frömjöl, så kallat lupulin.Bild: Emil Langvad
Trots att humleodling har en lång och utbredd historia i Sverige, försvann den successivt under 1800-talet. Men på senare tid har odlandet av grödan i landet kommit tillbaks, och idag finns omkring sju större odlingar och ungefär 50 personer eller företag som startat i mindre skala, enligt Svenska humleodlareföreningen.
Trots de granna kottarna har det inte varit något höjdarår för humlen, på grund av sommarens värme.Bild: EMIL LANGVAD
Fakta

Humlens dag

Humlens dag äger rum 24 augusti. Det beror på att humleskörden i Sverige enligt tradition började den dagen.

För att fira Humlens dag håller Korngården och flera andra gårdar i Sverige öppet för allmänheten.

Samtidigt spår David Ögren att efterfrågan på svensk humle kommer att öka ytterligare, i takt med att medvetenheten ökar hos både konsumenter och bryggare om hur och var ölen produceras.
David Ögren och hans kollegor brygger även eget öl under under märket KBK, som står för Kornheddinge bryggerikompani. "Men det kan också stå för ´kör, bara kör´säger humleodlaren skämtsamt.Bild: Emil Langvad
Det är för att ytterligare inspirera fler till att odla humle, som Korngården håller öppet på fredagen, när det är självaste Humlens dag.
– Än så länge kan vi förse efterfrågan, men i framtiden är det inte säkert att vi kan det, säger David Ögren.
Gå till toppen