Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

”Magister Nordström” vill vända den negativa trenden på Stora Hammar

I sociala medier har Rickard Nordström tusentals följare och gör inlägg som fått flera miljoner visningar. Men till vardags hittar du läraren – som tar udda vägar för att lyfta varje elev – i ett klassrum i Höllviken.

"Jag vill sprida glädje och kunskap", säger läraren Rickard Nordström som nu tar med sig Youtube-hits som fredagsdansen och morgonhälsningen till sitt nya jobb på Stora Hammars skola i Höllviken.Bild: Micaela Landelius
Rickard Nordström, på sociala medier mer känd som ”Magister Nordström”, är en av arton nyanställda lärare på Stora Hammars skola i Höllviken. Och en av anledningarna till att han tackade ja till jobbet var just att få vara med och bygga något nytt på en skola med en turbulent tid i bagaget.
– Jag hade hört att det varit rörigt här och ville vara med och vända den negativa bilden av skolan till något positivt, säger han.
Rickard Nordström började sin karriär som säljare och gled in på lärarbanan mest av en slump. Flera personer i hans omgivning hade påpekat att yrket borde passa honom, en person som var bra på att ta människor och skapa kontakter.
– Så är det. Jag kände direkt att det här är mitt kall. Jag behöver aldrig gå in i någon roll för att gå in i klassrummet. Jag är bara mig själv och gör det jag är bra på, det som passar min personlighet.
I måndags välkomnade han sina nya femteklassare till skolstarten i Höllviken. Klassrummet, som lite mer formellt kallas A201, har han redan döpt om till Kunskapsfabriken.
– För hundra år sedan var skolan en fabrik. Men man kan inte undervisa morgondagens Youtubers och webbdesigners på samma sätt som då. Det handlar om att sprida både kunskap och glädje, säger han.
Rickard Nordström gick själv ut lärarhögskolan 2004 och har sedan dess arbetet på Lindeborgsskolan och Ängslättskolan i Malmö. Men hans andra karriär började för tre år sedan, efter att han sett ett Youtube-klipp med hälsningsritualen som nu blivit något av hans signum.
– Jag tänkte det där kan väl jag också göra, och sedan har det bara rullat på, säger han.
Det kan vara ett hopp, en highfive eller en dans. Det viktiga är att varje barn själv får välja sin morgonhälsning, även om det innebär att Rickard Nordström får lära in en kombination som omfattar 20 elever. Och om något barn ändrar sig är det bara att öva in hela rutinen igen.
– Många frågar hur jag klarar det, men varför skulle jag inte göra det? Det är ju ingen som frågar mina elever hur de kan lära sig alla multiplikationsmodeller?
Klippet där han gör morgonhälsningen med sin gamla Malmöklass har idag nått tre miljoner visningar. Han har över 20 000 följare på Instagram och publicerar flera inlägg i veckan i olika sociala kanaler.
Han är inte den traditionelle läraren och är noga med att poängtera att det är viktigt för honom att vara något mer, både för sina elever och deras förälder. Inte en extraförälder eller kompis, men en trygg person som lyssnar och försöker vara en förebild.
– Det är viktigt att se barnen, att lära känna dem och skapa sociala relationer. Om jag inte känner till deras levnadsförhållanden eller förutsättningar kan jag inte anpassa min undervisning på deras villkor.
– Det är också viktigt för mig att föräldrarna känner förtroende för mig. Att jag tar hand om deras barn och lär dem det jag kan. Vi lärare träffar ju ofta barnen mer än vad de själva gör i veckorna.
Han får ofta frågor om sina ovanliga metoder, men menar att det egentligen inte handlar om honom utan om personerna han vill nå ut till: elever, föräldrar och andra lärare.
– Det här med hälsningen är inte bara en ball grej. Det är ett sätt att visa att jag ser och bekräftar mina elever.
– Samtidigt måste jag också våga visa vem jag är. En av pojkarna på skolan frågade om jag kommer att bli arg om det händer något. Jag svarade att jag inte kommer att bli arg, men att jag kan bli besviken. Det handlar om att vi måste bygga förtroende för varandra.
Gå till toppen