Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer danskt än svenskt när världens bästa upplevelser listas

Tre av världens hundra bästa besöksmål ligger inom bekvämt reseavstånd från Skåne. De ligger alla i Köpenhamn: Tivoli, Experimentarium och restaurangen Noma.

Ett av världens bästa resmål, enligt Time Magazine.Bild: Johansen Erik
Det är Time Magazine som har listat de hundra bästa besöksmålen i världen 2018.
De upplevelserna som valts ut ska ha ett koncept och utgörs av parker, museer, nöjescenter, restauranger, hotell och naturplatser som besitter originalitet, hållbarhet och innovation. Årets lista är den första av det här slaget som Time publicerar. Sedan knappt 20 år tillbaka rankar tidningen världens 100 mest inflytelserika personer – en lista som brukar bli mycket uppmärksammad.
Tivoli, som öppnade 1843, är världens tredje äldsta nöjespark, påpekar Time Magazine. Nöjesparken fortsätter att förnya sig, senast med tornet Fatamorgana, menar tidningen.
Vetenskapsmuseet Experimentarium öppnades åter förra året efter en omfattande renovering. Här kan besökaren bland annat zooma in på mikroorganismernas värld och resa genom sinnenas tunnel, framhåller Time Magazine.
I februari öppnade Noma i nya lokaler efter att ha fått två Michelinstjärnor och utsetts till världens bästa restaurang flera gånger.
Från Skåne är det lite längre till de två svenska platser som har tagit sig in på Time Magazines lista. Det är ishotellet 360 i Jukkasjärvi och trädhotellet Treehotel i Harads som tidningen tipsar om.
Andra nordiska resmål på listan är ångbastun Löyly i Helsingfors och det geotermiska spat Blå lagunen i Reykjavik.
Treehotel i Harads, där man kan hyra en kub av spegelglas, finns med på Time Magazines hundra bästa besöksmål 2018. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Gå till toppen