Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Nu blir Saltsjöbadsparken naturreservat

Motståndarna menar att man borde utnyttja kusten i Bjärred på bättre sätt än i dagsläget. Men politikerna har nu fattat beslut om att Saltsjöbadsparken ska bli naturreservat.

Det rödmarkerade området blir nu naturreservat.
Enligt Anders Berngarn (M), kommunstyrelsens ordförande, har debatten om att skydda känsliga naturområden i kommunen pågått under många år.
– Man pratade om att vi byggde så mycket, och vi resonerade kring det där och kom fram till att det är oerhört viktigt att vi bevarar de värden som finns i Lomma kommun. Ett av dem är att det är så grönt och finns så mycket natur, säger Anders Berngarn.
Naturbalanseringsprincipen infördes, vilken i korthet innebär att för varje område som exploateras ska natur skyddas på annan plats.
– För att lyckas med det kan man göra på två sätt. Man kan antingen skriva in i detaljplanen att det är ett naturområde eller så kan man skapa ett naturreservat. En detaljplan kan man ändra på i tre månader, så för att se till att det blir ett långvarigt skydd har vi valt att skapa naturreservat.
Under ett valmöte som Moderaterna arrangerade i Bjärred tisdags framförde en person i publiken att kommunen borde utnyttja kusten i byn på bättre sätt än vad man gör idag. Båstad lyftes fram som förebild. Men i och med att politikerna nu fattat beslut om att bilda naturreservatet kommer inga större ingrepp i området att bli möjliga.
– För många år sedan pratade vi om ifall man skulle kunna bygga något i Saltsjöbadsparken. Men då sa Skogsstyrelsen att om vi går in och petar, bygger något eller lägger asfalt, så kommer de känsliga bokarna som finns där inte att överleva.
Tycker du att ni utnyttjar kusten i Bjärred på bästa sätt?
– Ja, det tycker jag. Man kan gå ända från Lödde ås mynning, via Gyllins ängar till Långa bryggan. Där finns allt från bad till naturreservat, säger Anders Berngarn.
Gå till toppen