Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Månteatern sjunger ut om yttrandefriheten

Vad får en lärare göra på sin fritid? Är det ok att gå på ett nazistmöte, om man säger sig göra det för att bli en bättre samhällskunskapslärare?
Får man jobba kvar? Och var går gränsen för yttrandefriheten och rätten att fritt hysa åsikter?
Nu ska Månteatern spela en nyskriven opera där de frågorna ställs, "Vi vet var du bor".

Månteaterns uppspelning av operascener engagerade dans- och musikaleleverna rejält.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Texten har en verklig historia som grund, en händelse i Kävlinge, säger dramatikern Kristian Hallberg.
– Jag ville skriva utifrån saker som yttrandefrihet, rasism, nazism och att stå upp för någonting. Sedan har vi här på teatern pratat oss fram. Bland annat diskuterat var tyngdpunkten ska ligga och gjort operan mer till en fiktion.
Operans regissör Marie Parker Shaw understryker hur lyckat det kan bli när opera framförs av sjungande skådespelare, inte av sångfullfjädrade operaartister.
– Det blir ett ännu starkare fokus på berättelsen, texten, säger hon.
På Månteatern pågår repetitionerna och där fick man på onsdagen besök av årskurs två vid Lunds dans- och musikalgymnasium. Eleverna fick se ett par scener och sedan komma med tankar och synpunkter. Åsikterna var många och atmosfären engagerad.
I en scen knackar tre elever på rektorns dörr för att protestera emot att läraren får jobba kvar. Tonen blir hård. Senare attackerar arga elever lärarens bil och hem.
Rektor (Mats Granath) får besök av protesterande elever, spelade av Wayra Monasterio, Lillemor Hjelm och Hanna Normann.Bild: Ingemar D Kristiansen
En annan episod utspelar sig på ett föräldramöte, efter att rektorn avgått. Stämningen har förändrats och stödet är stort för att den kontroversiella och vältaliga läraren ska bli ny rektor.
– Elever har rätt att uttrycka sina åsikter. Men det finns många bättre sätt än att använda våld, kommenterade en elev från Musikalgymnasiet.
– Man visste inte vilken sida man sympatiserade med, förklarade en annan och visade med den repliken hur svåra sådana frågor är.
Annars gällde referensklassens kommentarer mest själva framförandet, musiken, scenerierna och upplevelsen.
– Jag reagerade på hur lätt det är att vaja i vinden, att hänvisa till att det här inte skulle påverka undervisningen, säger Kristian Hallberg och syftar på rektorns agerande.
– Men rent mänskligt borde man kunna säga att "dina åsikter och ideologi rimmar ganska illa med undervisningen".
Kristian Hallberg påpekar hur lätt det är att ändra åsikt när påtryckningarna börjar komma. Den ryggradslösheten intresserar honom, liksom hur svårt det kan vara att stå upp för obekväma åsikter.
– Operan har ingen tydlig sensmoral. Den handlar mer om var vi befinner oss i samhället under detta valår och om dagens strömningar och hur vi ska hantera dem. Vi befinner oss i något slags stormens öga.
"Vi vet var du bor", med elektronisk musik av Magnus Börjeson, får sin urpremiär vid en skolföreställning den 14 september och spelas dagen efter på Kulturnatten med fri entré.
Gå till toppen