Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rekordmånga tarmbakterier ger svart flagg på Scaniabadet

Provtagning vid Scaniabadet avslöjar att nivån av tarmbakterier ligger 24 gånger så högt som gränsvärdet för tjänligt vatten. ”Både vi och labbet trodde först att mätningen var felaktig”, säger Malmö stads kustingenjör Hanna Kowalczyk. På torsdagseftermiddagen missar, och ignorerar, vissa badare kommunens svarta flagg.

Jens Hedbjörk hoppar i det otjänliga badvattnet. ”Jag känner mig inte så bekymrad, men får se hur det känns ikväll.” säger han angående kommunens avrådan från bad. Kompisen Tom Anderson, simmande i bild, reagerade på att det var så klart och fint i vattnet när han hoppade i.Bild: Emil Langvad
Det har varit en fantastiskt sommar, för Malmöbor som gillar att bada.
Trots höga temperaturer och intensivt badande har Malmös badvatten mestadels hållit en hög kvalitet.
Men när provtagarna kom till Scaniabadet förra fredagen, 17 augusti, väntade en rejäl överraskning.
Först i måndags kom provsvaret, som ingen först ville tro på.
För att badvatten ska betraktas som tjänligt får det maximalt innehålla 1 000 koloniformande enheter e-colibakterier per 100 milliliter.
E-colibakterier finns i de nedre delarna av tarmarna hos människor och andra varmblodiga djur.
Vid nivåer över 1 000 cfu/100 ml betraktas vattnet som otjänligt.
Provtagningen från Scaniabadet i fredags stannade på 24 000 cfu/100 ml. Alltså 24 gånger så högt som gränsen för tjänligt vatten.
"LARM", står det på laboratorierapporten som ingen först ville tro på.
Malmö stad har kontaktat laboratoriet, som också var mycket förvånade men har intygat att provvärdena är korrekta.
Därför har Malmö stad hissat svart flagg vid badet och avråder från bad.
– Det är första gången vi får ett så här högt e-coliprov i Malmö. Vi vet inte vad det beror på. En noggrann utredning pågår, säger Hanna Kowalczyk, kustingenjör vid Malmö stad.
På vänster sida om trädäcket går det att läsa om vad svart flagg betyder: ”Avråder bad pga. hög bakterihalt.” På höger sida av trädäcket saknas den informationen.Bild: Emil Langvad
I många år har det varit problem vid Sundspromenaden, där det förra året uppmättes e-colivärdet 13 000.
Läs också Bakterier i vattnet - Sundspromenaden spärras av
Scaniabadet hade i fredags nästan dubbelt så hög bakteriehalt. Ett omprov har tagits, men provresultat väntas inte förrän till helgen eller på måndag.
Har någon blivit sjuk?
– Vi har inte fått några rapporter om sjukdom, men vi kan inte garantera det. Vi avråder bestämt från att bada vid Scaniabadet, säger Hanna Kowalczyk.
Den svarta flaggan har inte skrämt iväg badsugna, men det hänger fler på trädäcket än i vattnet i alla fall.Bild: Emil Langvad
På torsdagseftermiddagen är det en hel del solbadare på trädäcket vid Scaniabadet. Det är varmare i luften igen, och en del svalkar sig i vattnet trots svart flagg och en skylt med en badavrådan på själva trädäcket.
Två manliga badare kliver upp ur vattnet så fort de får höra om de höga halterna av E-colibakterierna, de har inte sett varningarna. Konstantinos Nikolaidis tycker att vi lever i en översteriliserad värld.
– Man får väl ta med sig handsprit i vattnet då, säger han.
– Det känns ju inte så roligt, jag tycker att de kunde skyltat tydligare, kanske här på bryggan, säger Jesper Fritz.
Konstantinos Nikolaidis duschar av sig efter badet i det otjänliga vattnet.Bild: Emil Langvad
En boende i området säger att det är trams och ignorerar svart flagg.
– De brukar varna då och då. Den höga halten är ju direkt när de uppmäter, men det är så strömt här så det försvinner ju på några dagar.
När han får veta att det är 24 gånger mer än gränshalten för otjänligt vatten, säger han att det förvisso var rätt mycket. Men han har badat nästan varje dag, så han tycker att han redan borde ha blivit magsjuk i så fall.
– Men man ska ju alltid duscha efter man badat i havet, säger han.
Avrådan från bad råder vid Scaniabadet.Bild: Emil Langvad
Gå till toppen