Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

S vill slopa avgift för uteserveringar

Låt restauranger och kaféer slippa att betala hyra för marken när de anordnar uteserveringar. Det förslaget lanserar nu Socialdemokraterna.

Idag betalar den som vill skapa en uteservering en avgift som baseras bland annat på hur stor yta serveringen täcker. För många restauranger kan det bli ett antal tiotusen kronor per år.
Men S tycker att det ska vara gratis – om den som har uteserveringen lovar att själv ta hand om städning kring serveringen.
– Jag tror att alla över den politiska skalan skulle hålla med mig om att uteserveringar tillför någonting. Det är positivare om en uteservering finns än om den inte finns. Ändå behandlar vi dem som om vore de en belastning, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).
Tillstånd ska fortfarande krävas för uteserveringarna.
– Det handlar inte om att tumma på reglerna, men det blir avgiftsfritt i utbyte mot att man själv sköter renhållningen.
– Det vore en tydlig signal till restauranger och kaféer att vi verkligen uppskattar uteserveringarna.
Förslaget presenterades vid den debatt som Handelsföreningen anordnade i veckan och då sa både Miljöpartiet och Vänsterpartiet ja på stående fot. Men Anders Almgren tror att det kan det finnas stöd för idén även hos borgerliga partier.
– Det var ingen som opponerade sig, säger han.
Gå till toppen