Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Ska vi få Sverige på fötter måste vi börja med huvudet”

Liberalernas gruppledare i riksdagen talar om skolan som en källa till frihet. Partiet vill höja kunskapens och lärarnas status för att ge individer, och samhället i stort, bättre framtidsutsikter.

Liberalernas dag på Malmedalen Rosengård. ”Det är en sann ära att vara här i mitt Malmö och mitt Rosengård.” säger Roko Kursar vars mamma med familj hamnade på just Rosengård när de kom till Sverige som kvotflyktingar.Bild: Patrick Persson
Torsdagen på Malmedalen har tema skola och utbildning. På åhörarbänkarna i Vänskapsparken sitter flera av talarnas partikamrater och andra Malmedalsbesökare.
– Alla människor ska ha möjlighet att påverka frågor som rör både vårt närområde men också hela vårt land i stort, från Rosengård till Rosenbad, säger Roko Kursar som är Liberalernas ordförande i Malmö och partiets förste talare på scenen.
Han talar om det växande utanförskapet i Malmö, där vart tredje barn växer upp i barnfattigdom, där var tionde lever på försörjningsstöd, där andelen arbetslösa är 15 procent och där var fjärde niondeklassare inte är behörig till gymnasiet.
–Vi i Liberalerna Malmö och i Liberalerna i hela Sverige är fast beslutna på att ändra detta.
Roko Kursar välkomnar ”mannen som alltid lyfter skolan” upp på scenen: Christer Nylander, Liberalernas gruppledare i riksdagen och utbildningspolitiske talesperson.
Christer Nylander återkommer till byggnader i sitt tal. ”Varje gång jag kommer till Malmö och kör förbi Petriskolan, tittar jag på den byggnaden och tänker 'wow, vilken byggnad!' Signalen är ju väldigt tydlig, att här sker någonting som är otroligt viktigt och därför är vi beredda att satsa jättemycket pengar på att bygga en snygg byggnad där skolan ska finnas.”Bild: Patrick Persson
– När man pratar om skola så innebär det att man pratar om allt annat också.
Christer Nylander listar: socialpolitik, integrationspolitik, jämställdhetspolitik, kriminalpolitik – all den politik kan bli bättre genom att på olika sätt satsa på skolan. Även för att lösa de utmaningar Sverige och världen står inför behövs kunskap och därmed en satsning på skolan, menar han.
– Det finns inget bättre sätt att ge individen frihet än bildningsskolan. Det finns heller inget bättre sätt att se till så att Sverige fortsätter ha högt välstånd, många jobb och god välfärd, än en skola som ger kunskap till varje elev.
– Det är i skolan det börjar. Ska vi få Sverige på fötter måste vi börja med huvudet. Ska vi få Malmö på fötter måste vi börja med huvudet.
Åskådare och poliser på plats under torsdagen på Malmedalen.Bild: Patrick Persson
Att Liberalerna vill prioritera skolan är mer än tydligt. Men hur då?
Christer Nylander presenterar fem punkter, som sammanfattningsvis vill ge skolan och läraryrket en högre status i samhället. Det handlar till exempel om att göra lärarutbildning attraktiv, och ge lärare högre lön och bättre arbetsvillkor där de får fokusera på undervisning och lägga mindre tid på administration.
Målet är att att Sverige ska ha en av världens tio bästa skolor. Skolbyggnaderna ska vara fina för att symbolisera att något viktigt sker innanför väggarna, och inne på skolorna ska det vara ordning och reda.
Att ge kunskap är ett sätt att ge frihet till individen att ta maken över sitt liv, och skolan är en väg ut ur de omständigheterna man föds in i, menar Christer Nylander.
Gå till toppen