Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Skapa permanenta fritidsgårdar i Burlöv

Under senaste mandatperioden har det funnits flera lediga och lämpliga lokaler, skriver Mats Lithner (L). Fritidsgården på bilden ligger på annan ort.Bild: Jennie Loretsson
Burlöv har saknat en permanent fritidsgård sedan 1991 och Socialdemokraterna har inför varje val lovat att inrätta fritidsgård sedan dess utan att göra det. Inför årets val upprepar man löftet, nu tillsammans med sina samarbetspartier Centern och Vänstern. Under tiden får ungdomar vistas i väldigt trånga och dåligt anpassade källarlokaler på Vårboskolan. Det aktuella löftet om fritidsgård är ospecifikt och det är oklart om och när det kommer att förverkligas.
Under senaste mandatperioden har det funnits flera lediga och lämpliga lokaler. Exempelvis ABF:s före detta lokaler på Dalbyvägen i Arlöv. Dessa lokaler har av fritidsförvaltningen befunnits lämpliga med en stor yta och ett centralt läge i centrum. Den kommunala fastighetsägaren Burlövsbostäder, hårt styrda av Socialdemokraterna, säger dock nej till att hyra ut till förmån för hyresgästernas ungdomar. Under tiden väljer man att låta lokalen stå tom och bidra till utarmningen av centrala Arlöv.
Nu har det dykt upp ytterligare ett alternativ. Huvudbyggnaden på Kronetorps gård står tom och Kronetorp Park som är fastighetsägare söker med ljus och lykta efter en hyresgäst. Kanske kan detta vara ett alternativ som fritidsgård eller till och med allaktivitetshus? Inga initiativ tycks ha gjorts av den styrande majoriteten för att förverkliga vallöftet.
Vi liberaler lovar inte att alla problem kommer att lösas över en natt men däremot att vi kommer att ta tag i alla gamla surdegar och att minst en, men helst två fritidsgårdar för kommunens ungdomar kommer att uppföras under nästa mandatperiod.

Mats Lithner (L)

Gå till toppen