Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Städer tolkar nya gymnasielagen olika – Malmö säger nej till elever i höst

Malmö stad väljer att neka de elever är 18 år och som ansöker om att studera genom den kritiserade gymnasielagen. Sveriges Radio rapporterar att landets kommuner tolkar frågan olika.

Medan gymnasielagen prövas i Migrationsdomstolen beslutar kommunerna olika i frågan om gymnasiestarten i höst, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Manifestation förra året på Medborgarplatsen i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. 1 juli i år gick den nya gymnasielagen igenom i riksdagen.Bild: Christine Olsson/TT
Läs också Gymnasielagen prövas i högsta instans
Det är gäller asylsökande ungdomar som är 18 år eller äldre och som ansökt om att börja gymnasiet till hösten. I Göteborg väljer kommunen att låta de asylsökande börja gymnasiet, medan Stockholm ger avslag med hänvisning till att gruppen inte räknas som asylsökande, utan tillståndssökare.
Malmö Stad ger också avslag på en sådan ansökan och resonerar på liknande sätt som Stockholm.
– Skollagen är tydlig med att elever inte får påbörja gymnasiet om man är över 18 år. De betraktas som vuxna och kommer du som vuxen till Sverige får du inte ta del av utbildningssystemet förrän du har uppehållstillstånd, säger Cecilia Jönsson, antagningschef på Malmö stad.
Dock är det få elever som påverkas av kommunens beslut. Ett beslut som var uppe för diskussion i våras, fortsätter Cecilia Jönsson:
– Det är inte många för de flesta har börjat gymnasieskolan innan de fyllt 18. Tyvärr finns det sådana elever, men de är få.
Varför har ni gjort en bedömning och exempelvis Göteborg en annan?
– Det är ju ett politiskt beslut som man kan fatta. Det handlar också om statlig ersättning, att kommunen inte får ersättning från staten och för dessa elever.
De flesta elever som är nyanlända i Sverige börjar i introduktionsprogram på gymnasiet. Har man redan kommit in på ett sådant program går det bra att fortsätta studera på gymnasiet, oavsett om eleven är asylsökande och över 18 år.
– Malmö stad har beslutat att de elever som har börjat gymnasiet får lov att fortsätta. Även om man fått avslag. Man får studera medan man överklagar ett beslut eller medan man väntar besked på den nya gymnasielagen, säger Cecilia Jönsson.
Om de elever som är 18 år eller äldre får sin ansökan beviljad och börjar på gymnasiet behöver de inte vänta på nästa termin. Språkintroduktionsprogrammet har löpande antagning.
Gå till toppen