Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump: Utan mig kollapsar ekonomin

Donald Trump går till ny attack mot det amerikanska rättsväsendet och höjer ett varningens finger för eventuella försök att få honom avsatt: – Jag kan säga som så, att om jag någonsin skulle ställas inför riksrätt så tror jag att marknaden skulle krascha.

Paul Manafort vid rätten tidigare i sommar. Arkivbild.Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
– Jag tror att alla skulle bli väldigt fattiga, säger Trump i en intervju med programmet "Fox and Friends" i Fox News, om tanken på ett riksrättsåtal.
Presidentens svar följer de senaste dagarnas juridiska kaos där hans ex-advokat Michael Cohen pekat ut honom som medskyldig till kampanjfinansieringsbrott och där hans tidigare kampanjchef Paul Manafort dömts för ekonomisk brottslighet.
Donald Trump ifrågasätter justitieministern Jeff Sessions för att han inte "tagit kontroll" över justitiedepartementet och frågar sig "vad för slags man" han är. Departementet och underrättelsetjänsten FBI har behandlat Trump och hans anhängare orättvist, säger presidenten, utan att leda det i bevis.
Samtidigt säger Donald Trump att han inte kommer att lägga sig i myndighetsarbetet – "det kanske är bäst så".
– Jag förstår inte hur man kan ställa någon som har gjort ett så bra jobb inför riksrätt, säger han.
Jeff Sessions ger svar på tal i ett uttalande där han säger att rättsväsendet inte kommer att rubbas av politiska påtryckningar under hans ledning.
Michael Cohen erkände sig i veckan skyldig till att bland annat ha betalat ut otillåtna kampanjbidrag. Under ed berättade han att, utan att direkt nämna presidentens namn, att det var Donald Trump som instruerat honom att göra utbetalningen till två kvinnor för att de skulle hålla tyst om sina påstådda relationer med Trump.
Inga formella anklagelser har riktats mot presidenten.
Cohens sensationella erkännande kom efter en uppgörelse med åklagarna. I en första mottattack på Twitter anklagade Trump sin forne förtrogne för att helt enkelt hitta på.
I intervjun med Fox News säger presidenten att det som Cohen har erkänt inte är en stor sak. Men att vända sig emot någon, såsom Cohen har gjort, "borde nästan vara olagligt", anser Trump.
Donald Trump har tidigare, angående en av utbetalningarna, sagt att han överhuvudtaget inte känt till att den gjorts. Nu påstår han att han fick kännedom om betalningarna först efter att Cohen gjort dem. Presidenten hävdar att pengarna kom från honom själv och att betalningarna inte alls strider mot kampanjlagstiftningen – vilket åklagarsidan och Cohen är överens om att det är.
David Pecker, vd för mediekoncernen American Media som bland annat ger ut tabloidtidningen National Enquirer, har dragits in i rättsfallet. Enligt Wall Street Journal och Vanity Fair har Pecker fått federal immunitet, i utbyte mot vittnesmål om hur mycket vetskap Donald Trump hade om Michael Cohens betalningar.
Pecker uppges ha haft en vänskaplig relation med presidenten.
Presidenten säger också att han kan överväga att benåda Paul Manafort, som i tisdags dömdes för åtta fall av bank- och skattebedrägeri.
– En av anledningarna till att jag respekterar Paul Manafort så mycket är att han gick igenom den där rättegången, säger Trump, som tidigare har skrivit på Twitter att Manafort är "en modig man" och att han "tycker väldigt synd om Paul Manafort och hans underbara familj".
– Jag tror att han tycker synd om Manafort. De var vänner, säger reportern Ainsley Earhardt, som gjorde utfrågningen.
Manafort stod åtalad för totalt 18 punkter. Han hade dömts i samtliga fall om det inte vore för att en av de tolv i juryn satte sig på tvären, enligt jurymedlemmen Paula Duncan. Den avvikande medlemmen hänvisade till att hon inte var övertygad om att Manaforts skuld var ställd bortom rimligt tvivel.
Fakta

Bakgrund: Michael Cohen-fallet

Michael Cohen, 51 år, var tidigare Donald Trumps personliga advokat och nära medarbetare. Han har arbetat för Trumps bolag Trump Organization i över tio år.

För ett år sedan påstod Michael Cohen att han var redo att "ta en kula för presidenten". Men i tisdags upphörde den lojaliteten, när Cohen i en uppgörelse med federala åklagare talar om "en kandidat till ett federalt ämbete" som instruerat honom att göra utbetalningar till den före detta porrstjärnan Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels) och ytterligare en kvinna. Cohens advokat fastslår att syftningen på "ett federalt ämbete" gäller Donald Trumps presidentkampanj.

Det var under presidentens valkampanj 2016 som Trump ska ha beordrat Cohen att betala två kvinnor som hotade med att gå ut i offentligheten med sina påstådda relationer med den republikanske presidentkandidaten.

Cohen betalade ut 130 000 respektive 150 000 dollar till de två kvinnorna.

Cohen fälldes även för en rad ekonomiska brott och riskerar flera års fängelse. Den slutliga domen väntas den 12 december.

Källa: AFP, Reuters

Fakta

Bakgrund: Paul Manafort-fallet

Paul Manafort, 69 år, har lång erfarenhet av att hjälpa republikanska kandidater att nå Vita huset. Han jobbade i både Gerald Fords och Ronald Reagans presidentkampanjer.

På 1980-talet startade han ett lobbyingföretag i Washington DC, som gjorde något nytt och kontroversiellt i branschen: Det hjälpte politiska kandidater att bli valda för att sedan utöva lobbying på samma kandidater, på uppdrag av företag.

Därefter blev Manafort pionjär inom utrikespolitisk lobbyverksamhet. Han har arbetat för Filippinernas dåvarande diktator Ferdinand Marcos och flera afrikanska envåldshärskare.

Mellan maj och augusti 2016 var Manafort Donald Trumps kampanjchef, tills han avgick efter att hans arbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit känt.

Paul Manafort åtalades senare för misstankar om en lång rad ekonomiska brott. Manafort själv hävdar att han är oskyldig till alla anklagelser.

Källor: Reuters, The New York Times, AFP

Gå till toppen