Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Trygghetslarm i Kävlinge trasiga en hel helg

Lördag morgon den 7 juli upptäckte personalen i hemvården i Kävlinge att det inte kom in några larm. Det visade sig vara ett tekniskt fel i larmcentralen, något som inte kunde åtgärdas förrän måndag morgon.

600 vårdtagare har trygghetslarm för att kunna kalla på personal vid behov. Under helgen 7-8 juli fungerade det inte för många vårdtagare i Kävlinge.Bild: Sonny Thoresen
Det var framför allt i kommundelen Kävlinge som larmen inte fungerade. Däremot var det inga problem för vårdtagare i Löddeköpinge, som är kopplade till samma larmcentral.
– Det fungerade olika på olika ställen. På vissa ställen kom larmen efter viss fördröjning, berättar Ann-Chatrin Ewald som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Kävlinge kommun och har utrett frågan.
Exakt hur många som drabbades vet hon inte men det finns runt 600 trygghetslarm hos vårdtagare i Kävlinge kommun.
– Det blev inga allvarliga konsekvenser, det är vi mycket tacksamma för. Någon fick vänta på toaletten i en halvtimme, men annars gick det bra, säger hon.
Personalen som arbetade under helgen fick gå över till att arbeta efter en handlingsplan med tätare tillsyn hemma hos olika vårdtagare.
– Det blev en hektisk helg för hemtjänstpersonalen som fick extra mycket att göra och det skapade såklart en oro, men handlingsplanen fungerade bra, säger hon.
Det visade sig att larmcentralen, som finns i kommunhuset, behövde startas om, och det fanns ingen personal som kunde göra det under helgen. Först måndag morgon kunde problemet åtgärdas.
– Det var inte bra. Samtidigt var det bra att det hände för nu har vi åtgärdat det, så att det inte kan hända igen. Nu har vi skrivit avtal med Securitas som kommer hit och startar om, ifall det händer igen på jourtid, säger Ann-Chatrin Ewald.
Kävlinge kommun anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eftersom det var en "påtaglig risk för allvarlig missförhållande". IVO avslutar ärendet utan att vidta åtgärder då Kävlinge kommun fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet.
Gå till toppen