Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Unga företagare i Staffanstorp uttagna till SM

För första gången finns Staffanstorp representerat i Sverigemästerskapet för unga sommarföretagare, som äger rum nu i helgen.

"Jag har lärt mig att jag kan driva mig själv framåt", säger Elin Söderberg som i höst blir klar med kokboken MackBok Pro.Bild: Businessport
Genom projektet Sommarlovsentreprenörer har ungdomar i Staffanstorp fått testa på att driva företag under sommaren. Men för tre av ungdomarna är det hela inte över, trots att sommaren nu börjar nå sitt slut.
Läs också Ungdomar redo att bli företagare på lovet
Linnea Åkesson, Joel Toryd och Elin Söderberg har alla tre blivit uttagna till SM i entreprenörskap för unga företagare, vilket kommer att äga rum i Gnosjö nu i helgen.
Joel Toryds affärsidé går ut på att ta profilbilder.Bild: Joel Toryd
På plats kommer de tillsammans med 120 andra ungdomar att delas upp i mindre lag och få lösa olika "case" som har att göra med företag på orten.
– Det känns extremt överväldigande, säger Elin Söderberg, om att de är tre från Staffanstorp som finns representerade.
Själv har hon dessutom blivit utsedd till årets sommarlovsentreprenör i Staffanstorp.
Hennes eget projekt handlar om att göra en kokbok med recept på bröd och mackor för glutenintoleranta – att baka glutenfritt har hon nämligen själv ägnat sig åt sedan länge.
Linnea Åkessons affärsidé går ut på att sälja handgjorda armband med en tanke bakom.En del av vinsten går till en hjälporganisation.Bild: Businessport
– När jag själv blev glutenintolerant fanns det inte så mycket utbud, så då började jag och min mamma att baka mycket.
Sommaren har nu bestått av att baka, fotografera, redigera bilder och skriva.
Fakta

Elins bästa tips på hur du bakar glutenfritt

• Det är bara att acceptera att det kommer bli kladdigt, annars blir det inte gott.

• Använd olja eller vatten på händerna när du bakar. Med glutenfritt mjöl finns risken att det blir för torrt.

Vad var den största utmaningen?
– Att fotografera. Jag är ingen fotograf, så jag har själv fått lära mig hur det fungerar med ljuset. Och recepten brukar jag ha i huvudet, det var lite svårt att få ner det på pappret.
Riktigt klar är kokboken inte än, men till hösten är tanken att den ska tryckas.
Någon mer kokbok är det inte säkert att det blir i framtiden, men däremot har Elin Söderberg helt klart fått smak för entreprenörslivet.
– Jag har lärt mig att jag kan driva mig själv framåt. Jag är inte så sugen på att bara sitta på ett kontor, och tycker det känns kreativt att vara entreprenör.
Gå till toppen