Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vänskapskaraktär när politikerna gjorde upp i debattmatch om näringslivet

Verbala tacklingar och korta inpass. I en två timmar lång valdebatt med upplägget av en fotbollsmatch möttes Vellinges toppolitiker för att debattera morgondagens lokala näringsliv.

Angela Everbäck (MP), Kristian Svensson (SD), Rolf Erichs (Nya Listan/Centerpartiet), Carina Wutzler (M), Henrik Thorsell (L) och Björn Axtelius (S) möttes i en valdebatt om företagsklimatet i Vellinge.Bild: Micaela Landelius
Ett sextiotal anmälda hade bänkat sig på Gästis i Vellinge för att höra kommunpolitikerna diskutera hur de tänker ta sig an utmaningarna för näringslivet under kommande mandatperiod. Debatten anordnades av Företagarna Vellinge, kvinnonätverket Grid och Vellinge Falsterbonäsets företagargrupp, som representerar tre av ett tiotal aktiva företagarföreningar i kommunen.
På frågan hur partierna skulle hantera ensam majoritet efter valet var en gemensam nämnare för svaren att Vellingepolitikerna vill minska byråkratin och förenkla den kommunala servicen. Miljöpartiets mål är att öka mångfalden i näringslivet, underlätta för kvinnliga entreprenörer och hitta vägar att stärka småföretagens status. Moderaterna lovar att införa en servicegaranti för en snabbare väg till beslut och även att avsätta markreserver för nya industriområden.
–Vårt uppdrag är att se till att kommunen är en bra kund åt småföretagarna, säger Henrik Thorsell (L).
Läs också Så vill Vellinges företagare förbättra näringslivsklimatet
Sverigedemokraterna vill som ensamt parti bromsa både exploateringen och befolkningstillväxten i kommunen. Däremot vill man gärna stimulera ökad handel och levande stadskärnor genom utbyggnad på höjden i tätorterna.
Temat för den första halvan av debatten var problem med kommunens tidigare näringslivspolitik. På frågan varför Vellinge tappat både när företagare rankar kommunens företagsklimat i stort och när man utvärderar politikers och tjänstemäns attityder till lokalt företagande var det spridda bud.
– Det är många företag som etablerat sig i kommunen under de senaste åren, och som vill ha stöd och service. Vi har inte kunnat matcha det, säger Carina Wutzler (M).
Hon och flera av de andra politikerna är också inne på att kommunen hittat nya arbetssätt.
– Förr var det fler som ringde Göran Holm direkt. Nu får alla samma bemötande. Det är bättre och rättvisare.
Liberalerna och Miljöpartiet är mer inne på spåret att småföretagare förlitar sig mindre på kommunen och sköter sig själva i större utsträckning än politiken uppfattar.
– Vanligt folk upplever att det är för långt mellan politikerna och verkligheten. Man befinner sig på två helt olika tåg, säger Kristian Svensson (SD).
Andra halvlek inriktades på framtidens utmaningar för nyföretagande, turism och handel, kompetensförsörjning och tillväxt. Återigen var enigheten stor. Flera av partierna var inne på att det krävs fler kontorshotell och satsningar på skolan för att stärka näringslivet i längden.
– Vi vill skapa en inkubator som kan samla erfarna och mindre erfarna personer för att nå ökad kunskap, säger Björn Axtelius (S).
När det gäller framtida tillväxt vill Miljöpartiet utveckla vård och omsorgssektorn och Socialdemokraterna satsa på fler bostäder för att ungdomar ska kunna stanna kvar och arbeta i kommunen.
– Många företagare väljer Vellinge på grund av läget, och vi vill gärna se en förbindelse till Malmö Airport, säger Rolf Erichs, gruppledare för Nya Listan som inför valet är andranamn på Centerpartiets lista.
Gå till toppen