Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

17-åring straffas för laddad pistol: Skyddstillsyn och två veckors fängelse

Efter larm om skottlossning på Rosengård hittade polisen två laddade pistoler i en moped – ett av dem knyts till en 17-åring, som precis hade straffats för en rad grova brott. Nu döms han igen: till skyddstillsyn och 14 dagars fängelse.

En slarvigt parkerad moped påträffades efter den misstänkta skottlossningen på Rosengård, i sadelfacket låg två laddade pistoler.
Det var allmänhet som larmade polis om att de sett fyra maskerade personer på moped med pistoler i händerna vid Rosengårds ishall den 15 juli i fjor.
Efter att mopederna kört förbi uppringaren hörde han höga smällar, som han tolkade som skottlossning.
Ett flertal patruller åkte på larmet. Man hittade inga spår efter någon skjutning – det är fortfarande oklart om vapen ens avlossats. Däremot påträffades två mopeder som stämde in på uppringarens beskrivning.
På den ena mopeden satt en 24-årig man som beskrivs som känd gängkriminell och som senare skulle häktas och åtalas men till slut frias för inblandning i mordet på Lantmannagatan sommaren 2017.
Läs också 16 års fängelse för mordet på Lantmannagatan
Den andra mopeden stod slarvigt parkerad mot en husvägg. Under sadeln påträffades två laddade pistoler av jugoslaviskt fabrikat.
På den ena pistolen påträffades 17-åringens fingeravtryck.
Polisen riktade inledningsvis fokuset på 24-åringen – men man lyckades inte binda honom till något av vapnen. Istället visade den tekniska analysen att fingeravtryck tillhörande en 17-åring fanns på den ena pistolen och en tejprulle som låg i samma sadelfack.
17-åringen är trots sin ålder knappast okänd i dylika sammanhang.
Två veckor före larmet om de maskerade personerna med vapen på Rosengård straffade Malmö tingsrätt honom för en rad grova brott. Bland annat för att ha riktat ett skjutvapen mot en annan person och filmat när de tvingat honom att säga ”min mamma är en hora”.
Detta ledde till att han dömdes till ungdomsvård och 70 timmars ungdomstjänst.
Under fredagen dömdes han för grovt vapenbrott eftersom hans fingeravtryck säkrats på pistolen i mopeden. Tingsrätten tror inte på hans förklaring att han bara rört vid vapnet när han blivit erbjuden att köpa det.
17-åringen straffas dessutom för tre fall av narkotikabrott.
Det lägsta straffet för grovt vapenbrott är sedan årsskiftet två års fängelse. Men eftersom 17-åringens brott begicks före lagändringen kommer han lindrigare undan. Och hans ringa ålder gör att han får en rejäl straffrabatt.
Straffet blir därför skyddstillsyn med särskild föreskrift att genomgå behandling mot sitt drogmissbruk. Dessutom får han två veckors fängelsestraff.
17-åringen som hunnit bli myndig efter händelsen är för tillfället placerad på ett HVB-hem i annan del av landet.
Gå till toppen