Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Antihjältar: Thelma och Louise

Thelma och Louise var duon som viftade med puffror trots att de var kvinnor och tog ut sin hämnd på våldtäktsmän helt utan rättslig prövning. Samtidigt knep de en plats i filmhistorien som feministiska ikoner.

"Thelma and Louise", med Susan Sarandon och Geena Davis i huvudrollerna, hade premiär 1991. Pressbild.Bild: Metro-Goldwyn-Mayer
Thelma och Louise är vännerna i den Ridley Scott-regisserade filmen med samma namn, spelade av Susan Sarandon och Geena Davis. Under de första minuterna av filmen rättar sig rollfigurerna efter leden i en amerikansk småstad, men kommer så småningom att utvecklas till fullblodiga action-antihjältar.
Båda två är på olika sätt missnöjda och förtryckta av män, och stereotypa motståndare flödar filmen igenom – från den arge, otacksamme och känslokalle maken, till den perverse lastbilschauffören.
Allting förändras när Thelma utsätts för ett våldtäktsförsök av ytterligare en endimensionell rollfigur vid en vägkrog. Tack vare Louise blir hon befriad från mannens våld, varpå Louise skjuter honom till döds. Därefter börjar en resa genom USA och en karaktärsutveckling lika snabb som den gröna Ford Thunderbird de tar sig fram i.
Deras åtalspunkter förökar sig för varje mil – rattfylla, väpnat rån, olaga hot, våld mot tjänsteman. Lösgjorda från det konventionella livets bojor njuter de av friheten, trots polissirener hack i häl. Filmen kritiserades för att innehålla för mycket våld, medan "Dödligt vapen" som gått upp på biograferna tidigare inte alls mötte samma motstånd.
Men det är inte bara en actionrulle – utan en film om kvinnlig vänskap och en rejäl dos samhällskritik. Thelma och Louise har fastnat i en våldsspiral där den enda lösningen är en flykt till Mexiko – i grunden orsakad av brotten de själva utsatts för. När Thelma i början av filmen vill överlämna sig till polisen och hävda självförsvar, menar Louise att de inte lever i en sådan värld – alla kommer att tro att Thelma var med på den oönskade intimiteten, då hon dansade med gärningsmannen tidigare under kvällen.
I slutscenen trycker duon plattan i mattan och kör över kanten av en bergsklippa, trängda av polisen, och därefter fryser bilden. Men trots att de antagligen störtar rakt ner i avgrunden, har de blivit odödliga feministiska ikoner i filmhistorien.
Fakta

Antihjältar

En antihjälte står i centrum för en roman eller en film, saknar klassiska hjältedrag, men väcker ändå sympati eller identifikation hos läsaren eller publiken. Antihjältar kan vara skurkaktiga, korkade, övermodiga, fåfänga, opålitliga eller bara så vardagliga att de smälter in i väggen. Nationalencyklopedin listar Soldaten Svejk som en typisk antihjälte, medan Wikipedia nämner Rikard III och Homer Simpson som två exempel

Wikipedia listar också olika typer av antihjältar: outsidern, den misslyckade hjälten, vigilanten (hämnaren), den utvecklande hjälten, vardagspersonen och skurken.

Gå till toppen