Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Automatvapen och pengar taget efter knarktillslag

Vid två separata tillslag under torsdagen tog Malmöpolisens specialenhet Fokus ett skarpt automatvapen och ett större belopp kontanter. En man är frihetsberövad för grovt vapenbrott.

Vid tretiden på eftermiddagen slog Fokus till mot ett trapphus på Norra Sofielund. Den omedelbara anledningen: att det luktade cannabisrök i trapphuset.
Doften visade sig komma från en viss lägenhet, enligt polisens promemoria. Patrullen ringde på och när dörren öppnades luktade det ännu mer och patrullen gick in i lägenheten.
Det var inte mycket narkotika som hittades, men däremot fanns det ett automatvapen i lägenheten. Samt stora mängder ammunition: flera hundra patroner. Det rör sig om en äldre kulsprutepistol av okänt märke, enligt polispatrullen på plats, men den verkade vid första påseendet fullt funktionsduglig.
Lägenhetsinnehavaren, en 24-åring, greps för grovt vapenbrott, ett brott som numera automatiskt leder till häktning – inlåsning i cell – i väntan på själva rättegången.
Enligt den senast tillgängliga statistiken – från slutet av juli – har Malmöpolisen i år gjort 84 vapenbeslag. Cirka hälften av dem, ett fyrtiotal, är automatpistoler. Det är i linje med de tidigare två åren, då cirka 160 vapen per år beslagtogs.
Senare på kvällen slog polisen till mot en 27-årig man på Lorensborg. Mannen agerade "nervöst" enligt patrullens rapport. Så han kontrollerades, poliserna tyckte han verkade påtänd, så därför gjordes en husrannsakan i hans lägenhet.
Här fanns ingen narkotika alls, men däremot mycket pengar. Polisen ger inte fler detaljer än att det är ett "sexsiffrigt belopp", alltså mer än 100 000 kronor i kontanter.
Den som inte har ett välbetalt jobb, sysslar med omfattande kontantaffärer av något slag, och som inte heller kan presentera en sammanhängande förklaring – typ spelvinst, med kvitto – till att man har så mycket pengar får beloppet konfiskerat under utredningen. Och blir normalt misstänkt för penningtvättsbrott.
Och så blev det också med 27-åringen, som anhölls.
Pengarna tillfaller staten om mannen inte kan bevisa sin rätt till pengarna. Och han kan även tvingas betala skatt på hela eller delar av beloppet.
Gå till toppen