Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Debattinlägg: ”Det är häpnadsväckande att behöva påpeka att elevernas rätt till utbildning ska gå före vinstkrav.”

Vi vill att fler anställda i skolan ser till varje barn. Det skriver utrikesminister Margot Wallström (S) som idag besöker Malmedalsveckan i Rosengård, tillsammans med sin partikamrat Joakim Sandell.

Under våren 2017 meddelade Plusgymnasiet i Malmö en dag sina elever att skolan skulle stänga mitt i vårterminen på grund av lägre elevintag inför nästa termin, skriver Margot Wallström och Joakim Sandell.Bild: Lars Brundin
Många elever får en riktigt bra skolgång i Sverige. Kunniga och engagerade lärare visar barn och unga olika vägar till kunskap och ökat självförtroende. Elever anstränger sig, finner tekniker för att lösa problem och får känna lust för lärandet. Många kommer att minnas sin skolgång som en tid då de lade grunden för ett vuxenliv. Men rätten för elever att få välja den utbildning de önskar får aldrig bli ett alibi för vinstintresse.
Den grundläggande idén med utbildning är inte förenlig med obegränsade vinstuttag. I detta avseende är Sverige unikt. Sedan början av 1990-talet är Sverige det enda landet i världen som kombinerar en offentligt finansierad skolpeng med obegränsade möjligheter att ta ut vinst, ett löst kontrollerat skolval och en långt gången etableringsfrihet för enskilda aktörer.
Idag dominerar några stora koncerner skolmarknaden. I de vinstdrivna privata skolorna är lärartätheten lägre, lönerna lägre och lärarbehörigheten sämre. Förutom det pressas verksamheten av vinstmotiv. Under våren 2017 meddelade Plusgymnasiet i Malmö en dag sina elever att skolan skulle stänga mitt i vårterminen på grund av lägre elevintag inför nästa termin. Marknadens logik gör det naturligt att då stänga verksamheten. Efter protester ändrade Plusgymnasiet sitt besked och kunde erbjuda fortsatt utbildning till de elever som redan antagits. Det är häpnadsväckande att behöva påpeka att elevernas rätt till utbildning ska gå före vinstkrav och att inte fler partier i riksdagen ställer upp på denna grundläggande princip.
Regeringen vill införa en vinstbegränsning som ger en rimlig avkastning på det kapital som företagare själva har satsat i verksamheten. Det är ett måttfullt krav men tillräckligt för att hela det borgerliga propagandamaskineriet ska dra igång. Om man tar del av den borgerliga kritiken blir slutsatsen enkel:
Lojaliteten ligger i första hand hos de privata välfärdsbolagen och deras aktieägare. Inte hos skoleleverna.
Det finns många goda exempel på privat drivna skolor där elever, föräldrar och lärare är nöjda och resultaten och kvaliteten är bra.Det lagförslag som regeringen presenterade i våras innebär att de som bedriver seriösa välfärdsverksamheter och som regelmässigt återinvesterar i verksamheten kan fortsätta.
Den socialdemokratiskt ledda regeringen har ökat de statliga resurserna till skolan och idag arbetar 28 000 fler i skolan jämfört med när regeringen tillträdde. Med det räcker inte om Sverige ska ha en skola som fortsätter att förbättra sina resultat.
Vi vill att fler anställda i skolan ser till varje barn. Fler lärare och lärarassistenter behöver utbildas, fler vägar in till läraryrket måste skapas där det ska gå att studera och arbeta parallellt och fler akademiska utbildningar måste ge lärarexamen.
Enligt regeringens beräkningar uppgick övervinsterna inom skola och omsorg år 2015 till 4,7 miljarder kronor, en summa som till exempel hade räckt till att anställa 8 000 gymnasielärare.
En majoritet av svenskarna, också en majoritet av borgerliga sympatisörer, vill enligt SOM-institutet, se ett slut på vinstjakten i välfärden. Skattemedel ska användas till skola och välfärd, inte till miljardrullning för aktieägare och riskkapitalbolag.

Margot Wallström

Joakim Sandell

Margot Wallström (S) är utrikesminister.
Joakim Sandell (S) är regionråd och kandidat till riksdagen.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen