Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Försvaret jobbade 220 000 timmar med bränder

Nedslagsplatsen inspekteras i Älvdalen efter att ett Jas-flygplan bombat en skogsbrand för att förhindra spridning. Arkivbild.Bild: Mats Nyström/Försvarsmakten/TT
Omkring 220 000 arbetade timmar, 270 flygtimmar med helikopter och 648 kubikmeter distribuerat flygdrivmedel. Det är några av resultaten från Försvarsmaktens insatser vid över 90 bränder runt om i landet i sommar.
Myndigheten fick in många begäranden om stöd från räddningstjänsterna. De flesta av hemvärnets bataljoner har jobbat i släckningsarbetet. Men också många övriga förband har deltagit med exempelvis ledning, samverkan och logistik.
Försvarsmakten har bland annat satt in helikoptrar, transportflygplan, Jas-flygplan, drönare och vattentankbilar. Myndigheten har även distribuerat drivmedel till civila, internationella och egna fordon samt flygplan och kraftverk.
Enligt ett pressmeddelande säger ÖB Micael Bydén att han inte minst är imponerad av hemvärnspersonal som "kämpat med att dra slang i oländig terräng, kånkat pumpar, fällt träd och röjt väg".
Gå till toppen