Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ghoddos klar för Amiens: ”Perfekt klubb”

Saman Ghoddos har landat i Frankrike och är redo att göra debut för sin nya klubb Amiens redan på lördagen.
– Jag kan inte vänta med att visa vad jag är värd, säger han.

Saman Ghoddos väntas få chansen direkt i sin nya klubb.Bild: PETER CZIBORRA
Det har ryktats länge och intresset för den Malmöfödde anfallaren från allsvenska Östersund har varit stort.
Men nu är det slutspekulerat.
Saman Ghoddos har skrivit på för fem år med den franska klubben Amiens.
– Amiens är en perfekt klubb. Fysiskt står jag på toppen eftersom jag spelat hela säsongen i svenska ligan, säger han på klubbens webbplats.
– Jag kom hit för att vinna, för att klubben ville ha mig och för att det var den bästa lösningen för mig. Jag kan inte vänta med att visa vad jag är värd.
Enligt Expressen ligger övergångssumman på 40 miljoner kronor, medan Aftonbladet menar att den är på 60 miljoner kronor.
Debuten i Ligue 1 kan ske redan på lördagen hemma mot Reims.
– Vi är glada att välkomna honom och vi hoppas att han kan göra sin första ligamatch med oss ​​mot Reims, sa tränaren Christophe Pélissier vid en presskonferens på fredagen.
För Amiens kommer Saman Ghoddos som en välkommen offensiv förstärkning. Laget har inlett säsongen med två raka förluster och bara ett mål framåt.
Tränaren Christophe Pélissier har fastnat för lagspelaren Saman Ghoddos och för hans mångsidighet som fotbollsspelare.
– Han gör mål men hjälper också till på planen och kan spela på flera offensiva positioner, det är något vi ville ha i klubben.
Läs också Reser man en Ghoddos-staty i Oxie nu?
Staden Amiens är beläget 12 mil norr om Paris och är hem för uppåt 150 000 invånare.
Internationellt är Amiens kanske främst känd för sin pampiga katedral från 1200-talet, att författaren Jules Vernes bott där och att staden är födelseplats för den nuvarande franske presidenten Emmanuel Macron. Samt förstås Slaget vid Amiens, som för nästan exakt hundra år sedan inledde den allierade offensiv som markerade början på slutet till första världskriget.
Stadens fotbollslag Amiens SC bildades 1901 och spelar på Stade de la Licorne med plats för 12 097. Laget har aldrig vunnit någon titel och tog steget upp i Ligue 1 för första gången förra säsongen - på ett synnerligen dramatiskt vis. På övertid i den sista ligaomgången av Ligue 2 våren 2017 låg nykomlingen Amiens - vars mål med säsongen hade varit att klara sig kvar - på sjätteplats. Men Emmanuel Bourgauds mål i den 96:e minuten mot Riems innebar ett tabellhopp upp till andraplatsen och avancemanget var klart.
Läs också ”Kallade mig landsförrädare”
Så Saman Ghoddos kommer till en stad i norr, till ett lag med en mindre arena och som gjort en snabbresa till högstaligan. Ett mönster inte helt olikt det i Östersund.
Fakta

Så får Malmöklubbarna pengar för Saman Ghoddos

• Fem procent av en övergångssumma tillfaller de klubbar som spelaren tillhört från det att han var 12-23 år. Detta kallas solidaritetsersättning.

• I Saman Ghoddos fall är dessa klubbar FC Malmö (finns ej mer), LB07, Trelleborgs FF, Syrianska och Östersunds FK.

• Saman Ghoddos uppges säljas för 40-60 miljoner kronor. Så för enkelhetens skull räknar vi här med att övergångssumman ligger på 50 miljoner kronor. Det innebär en solidaritetsersättningen på totalt 2,5 miljoner kronor.

• Fördelningen av pengarna från övergångssumman fördelas enligt följande: LB07 får 50 procent (i detta fall 1,25 miljoner kronor), Syrianska 20 procent, ÖFK, TFF och FC Malmö 10 procent var.

• Eftersom FC Malmö inte finns längre, och dess verksamhet inte övergått i en annan förening, ska den delen av solidaritetsersättningen (10 procent) gå till Fifa i syfte att utveckla ungdomsfotboll. Detta gäller vid internationella övergångar.

Gå till toppen